Категорія
Новини
Дата

Facebook та Twitter скінчилися. Роскомнагляд заблокував соцмережі в Росії

Роскомнагляд офіційно оголосив про блокування соціальної мережі Facebook у Росії, пише Meduza.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Причиною обмеження доступу є «дискримінація російських ЗМІ», заявляє Роскомнагляд.
  • З жовтня 2020 року регулятор звʼязку РФ зафіксував 26 випадків дискримінації російських ЗМІ. А останніми днями соцмережа обмежила доступ до аккаунтів телеканалу «Зірка», РІА Новини, Sputnik, Russia Today, «Ленти.ру» та «Газети.ру».
  • Проблеми з доступом до американської соцмережи почалися ввечері 4 березня. Цього ж дня регулятор РФ обмежив доступ до Twitter, сервісів App Store, Google Play, а також сайтів видань Deutsche Welle, Російська служба BBC, «Радіо Свобода», «Голос Америки» і Meduza. Роскомнагляд пояснив блокування видань «брехливою інформацією про сутність військової операції» в Україні.

Контекст

Росія заборонила називати війну в Україні – війною, нападом чи вторгненням, а також посилатися на інші джерела, окрім офіційних російських.

Через матеріали про війну Росія вже заблокувала понад 10 ЗМІ, включаючи Meduza, Російська служба ВBС, «Радіо Свобода», Deutsche Welle, «Голос Америки» та «Ехо Москви». Частина з них призупинила роботу.

«Нова газета» та видання Itʼs My City вирішили видалити матеріали, повʼязані з війною в Україні, а The Bell відмовився від висвітлення війни.

РФ 4 березня також ухвалила закон про кримінальне покарання за «фейки» про дії російських військових. Тепер у Росії за поширення фото та відео, яке правоохоронці Росії вважають «фейками», загрожує до трьох років позбавлення волі.

Якщо буде доведено, що за публікацію такого «фейку» людина отримує гроші або що має політичні мотиви, їй загрожує 5–10 років вʼязниці; ті ж таки терміни загрожують чиновникам. Якщо публікація «фейка» спричинила «тяжкі наслідки», його автор може посадити на 10–15 років.

Закон «змусить тих, хто брехав і робив заяви, які дискредитують наші військові сили, понести жорстке покарання», – сказав речник Держдуми Вʼячеслав Володін.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні