Категорія
Новини
Дата

ФДМУ готує до приватизації «Мотордеталь-Конотоп». Раніше завод належав російському сенатору Калашникову

1 хв читання

Фонд державного майна готує для внесення до переліку об’єктів приватизації «Мотордеталь-Конотоп» на Сумщині, повідомив очільник фонду Віталій Коваль. Він нагадав, що завод є санкційним активом в управлінні ФДМУ.

Торік Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення стягнути у дохід держави 100% статутного капіталу ТОВ «Мотордеталь – Конотоп», яке належало сенатору Ради Федерації РФ Сергію Калашникову.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • За словами очільника ФДМУ, ТОВ «Мотордеталь-Конотоп» є прибутковим бюджетоутворюючим підприємством в Конотопі. Там працюють понад 700 осіб.
  • «Мотордеталь-Конотоп» є одинм із найбільших заводів у Європі, який займається виробництвом гільз циліндрів для автомобільних, тракторних, корабельних, тепловозних і стаціонарних двигунів внутрішнього згоряння. До структури виробництва входять чавунно-ливарні, механообробні та допоміжні цехи.
  • Коваль додав, що клієнтами підприємства є відомі компанії, зокрема, Rolls-Royce, Scania, MAN, Iveco, Mercedes-Benz, Volvo, Renault, CAT.

Контекст

«Мотордеталь-Конотоп» виробляє та постачає в понад 30 країн гільзи циліндрів для двигунів внутрішнього згоряння. За даними підприємства, потужності заводу дозволяють виробляти понад 1500 найменувань і 5 млн гільз на рік для будь-якої автомобільної техніки, суден і тепловозів.

Дохід підприємства за 2022 рік перевищив 334 млн грн, чистий збиток за звітний період становить понад 20 млн грн. Активи компанії на кінець 2022-го оцінювалися у 299 млн грн, зобовʼязання – 212 млн грн.

За даними СБУ, до повномасштабного вторгнення РФ продукцію українського заводу російський сенатор Калашников постачав для потреб російського військово-промислового комплексу. Зокрема, унікальні комплектуючі конотопського заводу були необхідні росіянам для виробництва власних військових кораблів.

Крім того, як сенатор ради федерації РФ від Костромської області Калашников голосував за ратифікацію «договорів» про визнання так званих Л/ДНР. А після початку повномасштабного вторгнення РФ він підтримав «приєднання» тимчасово окупованих регіонів України до складу Росії.

У серпні 2023-го ВАКС задовольнив позов Мінʼюсту про стягнення в дохід України активів, які належать Калашникову. Йшлося про націоналізацію 100% статутного капіталу ТОВ «Мотордеталь-Конотоп».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні