Категорія
Новини
Дата

Україна націоналізувала завод «Мотордеталь-Конотоп» російського сенатора Калашникова

1 хв читання

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мінʼюсту про стягнення в дохід України активів, які належать підсанкційному сенатору ради федерації РФ Сергію Калашникову. Йдеться про націоналізацію 100% статутного капіталу ТОВ «Мотордеталь-Конотоп» на території Сумської області, повідомила пресслужба СБУ.

Ключові факти

  • «Мотордеталь-Конотоп» – один із найбільших заводів у Європі, який виробляє гільзи циліндрів для автомобільних, тепловозних і корабельних двигунів.
  • Як зазначають в СБУ, до повномасштабного вторгнення РФ продукцію українського заводу Калашников постачав для потреб російського військово-промислового комплексу.
  • Зокрема, унікальні комплектуючі конотопського заводу були необхідні росіянам для виробництва власних військових кораблів.
  • Крім того, як сенатор ради федерації РФ від Костромської області Калашников голосував за ратифікацію «договорів» про визнання так званих Л/ДНР. А після початку повномасштабного вторгнення РФ він підтримав «приєднання» тимчасово окупованих регіонів України до складу Росії, зазначається у повідомленні СБУ.
  • Досудове розслідування у межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 4 ст. 110-2 ККУ, триває.

Контекст

Засновником ТОВ «Мотордеталь-Конотоп» є Lepedan Investments Limited (Кіпр), кінцевим бенефіціаром значиться громадянин Грузії Авігдор Ярдені, свідчать дані держреєстру.

«Мотордеталь-Конотоп» виробляє та постачає в понад 30 країн гільзи циліндрів для двигунів внутрішнього згоряння. За даними підприємства, потужності заводу дозволяють виробляти понад 1500 найменувань і 5 млн гільз на рік для будь-якої автомобільної техніки, суден і тепловозів. На підприємстві працюють понад 800 співробітників.

Дохід підприємства за 2022 рік перевищив 334 млн грн, чистий збиток за звітний період становить понад 20 млн грн. Активи компанії на кінець 2022-го оцінювалися у 299 млн грн, зобовʼязання – 212 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні