Категорія
Новини
Дата

ОГХК, «Аерок» та Ocean Plaza. Голова Фонду держмайна назвав вартість обʼєктів великої приватизації

1 хв читання

Продаж перших обʼєктів великої приватизації очікується у липні-серпні цього року. Фонд державного майна очікує перевиконати план у 4 млрд грн, розповів голова ФДМУ Віталій Коваль у «Business Breakfast з Володимиром Федоріним». Серед головних обʼєктів – Ocean Plaza, «Аерок», готель «Україна» та ОГХК. 

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти

  • Коваль нагадав, що під велику приватизацію підпадають активи вартістю понад 250 млн грн.
  • Фонд держмайна готує до приватизації наступні великі обʼєкти: Ocean Plaza (стартова ціна 1,65 млрд грн), виробник газобетону – компанія «Аерок» (960 млн грн), готель «Україна» (1,05 млрд грн), виробник титанової сировини – Обʼєднана гірничо-хімічна компанія (3,9 млрд грн).
  • Зокрема, Коваль розповів, що наразі сім різних бізнес-груп, які цікавилися ОГХК до війни, на словах підтверджують свою зацікавленість.
  • За словами голови ФДМУ, план приватизації на 2024 рік – 4 млрд грн, але «внутрішня ціль – набагато більша».

Контекст

Велику приватизацію було призупинено законом від 30 березня 2020 року, що встановлював обмеження на здійснення приватизації великих об’єктів, в тому числі на підготовку до продажу і на самі аукціони. 

У квітні 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закон, який розблоковує приватизацію великих підприємств.

Але менш ніж за рік воєнний стан встановив особливий правовий режим для об’єктів державної власності, і приватизація зупинилася. На період дії воєнного стану проведення аукціонів з продажу об’єктів великої приватизації та викупу об’єктів великої приватизації було заборонено законом. У червні минулого року Зеленський підписав закон про відновлення великої приватизації. 

У 2024 році ОГКХ стане першим лотом саме на онлайн-аукціон із великої приватизації. Також планується продати багато інших публічних держактивів. У тому числі арештовані та конфісковані активи Росії та її резидентів, які вперше зʼявляться на державних онлайн-аукціонах. 

Про плани з великої та малої прозорої приватизації на 2024 рік, читайте в колонці СЕО «Prozorro.Продажі» Сергія Бута.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні