Категорія
Новини
Дата

ОГХК, «Аерок» та Ocean Plaza. Голова Фонду держмайна назвав вартість обʼєктів великої приватизації

1 хв читання

Продаж перших обʼєктів великої приватизації очікується у липні-серпні цього року. Фонд державного майна очікує перевиконати план у 4 млрд грн, розповів голова ФДМУ Віталій Коваль у «Business Breakfast з Володимиром Федоріним». Серед головних обʼєктів – Ocean Plaza, «Аерок», готель «Україна» та ОГХК. 

Ключові факти

  • Коваль нагадав, що під велику приватизацію підпадають активи вартістю понад 250 млн грн.
  • Фонд держмайна готує до приватизації наступні великі обʼєкти: Ocean Plaza (стартова ціна 1,65 млрд грн), виробник газобетону – компанія «Аерок» (960 млн грн), готель «Україна» (1,05 млрд грн), виробник титанової сировини – Обʼєднана гірничо-хімічна компанія (3,9 млрд грн).
  • Зокрема, Коваль розповів, що наразі сім різних бізнес-груп, які цікавилися ОГХК до війни, на словах підтверджують свою зацікавленість.
  • За словами голови ФДМУ, план приватизації на 2024 рік – 4 млрд грн, але «внутрішня ціль – набагато більша».

Контекст

Велику приватизацію було призупинено законом від 30 березня 2020 року, що встановлював обмеження на здійснення приватизації великих об’єктів, в тому числі на підготовку до продажу і на самі аукціони. 

У квітні 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закон, який розблоковує приватизацію великих підприємств.

Але менш ніж за рік воєнний стан встановив особливий правовий режим для об’єктів державної власності, і приватизація зупинилася. На період дії воєнного стану проведення аукціонів з продажу об’єктів великої приватизації та викупу об’єктів великої приватизації було заборонено законом. У червні минулого року Зеленський підписав закон про відновлення великої приватизації. 

У 2024 році ОГКХ стане першим лотом саме на онлайн-аукціон із великої приватизації. Також планується продати багато інших публічних держактивів. У тому числі арештовані та конфісковані активи Росії та її резидентів, які вперше зʼявляться на державних онлайн-аукціонах. 

Про плани з великої та малої прозорої приватизації на 2024 рік, читайте в колонці СЕО «Prozorro.Продажі» Сергія Бута.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні