Категорія
Новини
Дата

Федрезерв США вдруге поспіль підвищив відсоткову ставку на 75 базисних пунктів

Федеральна резервна система США вдруге поспіль підвищила відсоткову ставку за федеральними кредитними коштами на 75 базисних пунктів, йдеться в комюніке Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC). Тепер її діапазон становить 2,25–2,5% річних.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Регулятор відзначив послаблення виробничих показників і витрат в американській економіці. Водночас центробанк вказав на активне зростання кількості робочих місць в останні місяці за збереження низького безробіття.
  • ФРС зазначила, що інфляція залишається підвищеною, що відображає дисбаланс попиту та пропозиції, викликаний пандемією, зростанням цін на продукти харчування та енергоносії.
  • Війна в Україні створює додатковий тиск на інфляцію та негативно впливає на глобальну економічну активність, наголосили в ФРС.
  • «FOMC прагне досягнення максимальної зайнятості та інфляції на рівні 2% у довгостроковій перспективі», – наголошується в повідомленні.
  • ФРС США готова прискорити темпи підвищення процентної ставки в разі потреби і перейти до помірно стримувального курсу грошово-кредитної політики, і до кінця цього року ставка може досягти 3–3,5%, сказав голова Федрезерву Джером Пауелл на пресконференції.
  • Після липневого підвищення цільовий діапазон ключової ставки знаходиться на рівні 2,25–2,5%, що загалом відповідає нейтральному рівню ставки, зазначив Пауелл. Нейтральним вважається такий рівень, за якого розмір ставки не прискорює, але й не уповільнює зростання економіки.

Контекст

У червні темпи зростання споживчих цін у США прискорилися до 9,1% з 8,6% у травні, оновивши максимум більш як за 40 років. У червні ФРС вперше за 28 років підвищила ставку зразу на 75 базисних пунктів.

ФРС стала агресивно боротися з інфляцією після того, як її звинуватили в спочатку повільній реакції, розхитуванні фінансових ринків і збільшенні ризику того, що її дії можуть схилити економіку США до рецесії.

За словами Пауелла, економіка зараз не перебуває в стані рецесії завдяки сильному попиту та ринку праці, і є підстави вважати, що динаміка буде гарною й у другому півріччі, хоча у IV кварталі можливе уповільнення зростання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні