Категорія
Новини
Дата

Федрезерв США вдруге поспіль підвищив відсоткову ставку на 75 базисних пунктів

1 хв читання

Федеральна резервна система США вдруге поспіль підвищила відсоткову ставку за федеральними кредитними коштами на 75 базисних пунктів, йдеться в комюніке Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC). Тепер її діапазон становить 2,25–2,5% річних.

Ключові факти

  • Регулятор відзначив послаблення виробничих показників і витрат в американській економіці. Водночас центробанк вказав на активне зростання кількості робочих місць в останні місяці за збереження низького безробіття.
  • ФРС зазначила, що інфляція залишається підвищеною, що відображає дисбаланс попиту та пропозиції, викликаний пандемією, зростанням цін на продукти харчування та енергоносії.
  • Війна в Україні створює додатковий тиск на інфляцію та негативно впливає на глобальну економічну активність, наголосили в ФРС.
  • «FOMC прагне досягнення максимальної зайнятості та інфляції на рівні 2% у довгостроковій перспективі», – наголошується в повідомленні.
  • ФРС США готова прискорити темпи підвищення процентної ставки в разі потреби і перейти до помірно стримувального курсу грошово-кредитної політики, і до кінця цього року ставка може досягти 3–3,5%, сказав голова Федрезерву Джером Пауелл на пресконференції.
  • Після липневого підвищення цільовий діапазон ключової ставки знаходиться на рівні 2,25–2,5%, що загалом відповідає нейтральному рівню ставки, зазначив Пауелл. Нейтральним вважається такий рівень, за якого розмір ставки не прискорює, але й не уповільнює зростання економіки.

Контекст

У червні темпи зростання споживчих цін у США прискорилися до 9,1% з 8,6% у травні, оновивши максимум більш як за 40 років. У червні ФРС вперше за 28 років підвищила ставку зразу на 75 базисних пунктів.

ФРС стала агресивно боротися з інфляцією після того, як її звинуватили в спочатку повільній реакції, розхитуванні фінансових ринків і збільшенні ризику того, що її дії можуть схилити економіку США до рецесії.

За словами Пауелла, економіка зараз не перебуває в стані рецесії завдяки сильному попиту та ринку праці, і є підстави вважати, що динаміка буде гарною й у другому півріччі, хоча у IV кварталі можливе уповільнення зростання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні