Категорія
Новини
Дата

ФРС вперше за 28 років підвищила ставку зразу на 75 базисних пунктів. Інфляція в США знаходиться на 40-річному максимумі

Федеральна резервна система (ФРС) США підвищила ставку за федеральними кредитними засобами на 75 базисних пунктів. Відтепер її діапазон становить 1,5–1,75% річних, йдеться у повідомленні Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC).

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Востаннє ФРС піднімала ставку зразу на 75 б. п. у 1994 році. З початку року вона вже зросла на 150 б. п.
  • Медіанні прогнози керівників ФРС передбачають, що до кінця поточного року ставка становитиме 3,4%, до кінця 2023 року – 3,8%, до кінця 2024 року – 3,4%.
  • Загальна економічна активність зросла після спаду в І кварталі. «Зростання числа робочих місць в останні місяці було високим, і безробіття залишається низьким», – зазначають у ФРС.
  • Інфляція залишається підвищеною, що обумовлено дисбалансом попиту та пропозиції, спричиненим пандемією, зростанням цін на енергоресурси та загальним інфляційним тиском, йдеться у комюніке.
  • «Вторгнення Росії в Україну створює величезні гуманітарні та економічні труднощі. Наслідки для економіки США є вкрай невизначеними. Вторгнення та повʼязані з ним події створюють додатковий підвищувальний тиск на інфляцію та позначаються на глобальній економічній активності», – наголошується у документі. 
  • FOMC прагне досягнення максимальної зайнятості та інфляції на рівні 2% у довгостроковій перспективі. Для підтримки цієї мети комітет вирішив підняти цільовий діапазон ставки за федеральними фондами до 1,5–1,75% річних і вважає, що подальші підвищення будуть виправданими. 
  • Усі члени FOMC, крім голови Федерального резервного банку Канзас-Сіті, проголосували за зростання ставки на 75 б. п.

Контекст

У травні ФРС підвищила базову процентну ставку на 0,5% до діапазону 0,75–1%. ФРС планує таким чином уповільнити інфляцію, яка підскочила до 40-річного максимуму.

Інфляція у США у травні становила 8,6% через підвищення цін на енергоносії. Крім того, зростання цін на пальне та зброю в ланцюжку поставок через війну РФ проти України призвели до зростання цін на продукти. У річному вимірі ціни на газ зросли на 48,7%, на продукти харчування – на 11,9%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні