Категорія
Новини
Дата

ФРС вперше за 28 років підвищила ставку зразу на 75 базисних пунктів. Інфляція в США знаходиться на 40-річному максимумі

1 хв читання

Федеральна резервна система (ФРС) США підвищила ставку за федеральними кредитними засобами на 75 базисних пунктів. Відтепер її діапазон становить 1,5–1,75% річних, йдеться у повідомленні Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC).

Ключові факти

  • Востаннє ФРС піднімала ставку зразу на 75 б. п. у 1994 році. З початку року вона вже зросла на 150 б. п.
  • Медіанні прогнози керівників ФРС передбачають, що до кінця поточного року ставка становитиме 3,4%, до кінця 2023 року – 3,8%, до кінця 2024 року – 3,4%.
  • Загальна економічна активність зросла після спаду в І кварталі. «Зростання числа робочих місць в останні місяці було високим, і безробіття залишається низьким», – зазначають у ФРС.
  • Інфляція залишається підвищеною, що обумовлено дисбалансом попиту та пропозиції, спричиненим пандемією, зростанням цін на енергоресурси та загальним інфляційним тиском, йдеться у комюніке.
  • «Вторгнення Росії в Україну створює величезні гуманітарні та економічні труднощі. Наслідки для економіки США є вкрай невизначеними. Вторгнення та повʼязані з ним події створюють додатковий підвищувальний тиск на інфляцію та позначаються на глобальній економічній активності», – наголошується у документі. 
  • FOMC прагне досягнення максимальної зайнятості та інфляції на рівні 2% у довгостроковій перспективі. Для підтримки цієї мети комітет вирішив підняти цільовий діапазон ставки за федеральними фондами до 1,5–1,75% річних і вважає, що подальші підвищення будуть виправданими. 
  • Усі члени FOMC, крім голови Федерального резервного банку Канзас-Сіті, проголосували за зростання ставки на 75 б. п.

Контекст

У травні ФРС підвищила базову процентну ставку на 0,5% до діапазону 0,75–1%. ФРС планує таким чином уповільнити інфляцію, яка підскочила до 40-річного максимуму.

Інфляція у США у травні становила 8,6% через підвищення цін на енергоносії. Крім того, зростання цін на пальне та зброю в ланцюжку поставок через війну РФ проти України призвели до зростання цін на продукти. У річному вимірі ціни на газ зросли на 48,7%, на продукти харчування – на 11,9%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні