Категорія
Новини
Дата

Фонд гарантуванння вкладів повторно виставив на продаж борг черкаського «Азоту» Фірташа

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) повідомив про проведення 24 квітня в системі «Prozorro. Продажі» аукціону з продажу права вимоги за кредитом заводу «Азот», повідомила пресслужба Фонду. Початкова ціна лота, який продаватиметься за голландською моделлю, складатиме 1,9 млрд грн. Вперше ФГВФО виставляв на продаж цей лот у січні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Права вимоги за кредитом є частиною активів «МР Банк» (раніше Сбербанк), який ліквідується ФГВФО.
  • У забезпечення виконання зобов’язань перед банком оформлено понад 13 000 одиниць основних засобів, будівлі та цехи на території 130 000 кв. м у Черкасах і близько 29 га «землі промисловості».
  • Права вимоги на аукціон виставляються повторно.
  • У Фонді наголошують, що на продаж виставлено право вимоги за кредитом, а не заставне майно. Відповідно переможець отримає право вимагати від позичальників повернення коштів, зокрема шляхом звернення стягнення на заставне майно, у тому числі у судовому порядку.

Контекст

Черкаський завод «Азот» є одним з найбільших діючих хімічних підприємств України та частиною азотного холдингу Group DF, власником якого є Дмитро Фірташ.

Вперше цей лот Фонд гарантування вкладів виставив на продаж у січні цього року, але бажаючих придбати права вимоги за кредитами не знайшлося.  

В Group DF тоді пояснили, що на аукціоні продається не майно підприємства, а права вимоги щодо кредиту та можлива зміна одного з кредиторів підприємства не може вплинути на працездатність Черкаського «Азоту».

«Азот» продовжує працювати та виконає всі 100% укладених із фермерами контрактів. Підприємство продовжить виробляти та відвантажувати добрива чітко відповідно до укладених угод», – заявив Олег Арестархов, директор з корпоративних комунікацій Group DF.

25 лютого 2022 року НБУ відкликав ліцензії у Міжнародного резервного банку (колишнього Сбербанку) та Промінвестбанку, які знаходилися під контролем держави-агресора. 

Міжнародний резервний банк (14-й у банківській системі України за обсягом активів) на 100% належить ПАТ «Сбербанк Росії», «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» (Промінвестбанк, 30-те місце за активами) на 99,77% – державній корпорації розвитку «ВЕБ.РФ». 

У 2017 році рішенням Ради нацбезпеки та оборони України на ці банки накладені санкції для запобігання виведенню капіталів за межі України на користь пов’язаних із банком осіб, зокрема материнських структур.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні