Свівзасновники Wotan зліва направо: Сергій Кравецький, Михайло Пацан і Андрій Варнава. /з особистого архіву
Категорія
Новини
Дата

Фінансовий маркетплейс Treeum придбав застосунок для інвесторів Wotan, хоча вже пів року пише свій. Навіщо?

Свівзасновники Wotan зліва направо: Сергій Кравецький, Михайло Пацан і Андрій Варнава. Фото з особистого архіву

Холдинг Treeum, що керує сайтами minfin.com.ua та finance.ua і планує запуск застосунку для інвесторів Multi Invest, придбав конкуруючий продукт Wotan у Сергія Кравецького, Михайла Пацана та Андрія Варнави. Навіщо це компанії, у яку інвестував Томаш Фіала?

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Ми придбали Wotan», – розповів співзасновник Treeum Сергій Віндерських. Це мобільний застосунок для інвесторів, запущений у грудні 2019 року спільно з інвестиційною групою «Універ» Тараса Козака. «Універ», каже Козак, вийшов із бізнесу Wotan, але продовжує співпрацювати з командою.

Застосунок Wotan дозволяє купувати та продавати облігації внутрішньої державної позики. Інвестор завантажує документи з цифровим підписом, а брокер (у випадку Wotan – «Універ») перевіряє дані, відкриває рахунок і забезпечує транзакції.

Фішка програми – робо-едвайзер — аналізує психологічний портрет інвестора на підставі відповідей на 15 запитань, пояснює Кравецький, і з огляду на ситуацію на ринку допомагає сформувати портфель. Цей алгоритм, за словами Пацана, передбачив обвал ринків 2020-го ще в 2019-му.

Крім застосунка, за словами Кравецького, Treeum стає власником технології Wealth Management (управління активами заможних клієнтів) та портфеля клієнтів. Обсяг активів, якими керують користувачі Wotan, каже він, сягнув 207 млн грн, кількість інвесторів – 12 000.

Ідею заробляти гроші за допомогою робота подав Кравецький, Пацан створив алгоритм, а Варнава – реалізував це у застосунку. Продукт розробили за пів року із нуля. «Щодо цього бізнес-процесу немає готових рішень – піддивитися нема в кого», – каже Варнава.

Брокерську частину взяв на себе «Універ», але не зміг масштабуватися. Протягом місяця прилетіло кілька тисяч заявок, – згадує Кравецький. – І «Універ» ліг». Довелося підвищити поріг входу в застосунок до 300 000 грн, щоб знизити навантаження на брокера, паралельно допомагаючи йому автоматизувати процеси.

Переговори із Dragon Capital Томаша Фіали, мажоритарним власником Treeum, стартували у липні 2021-го. Спочатку партнери хотіли продати частину бізнесу, потім встановили ціну за все у 8 виручок, що не влаштовувало Dragon, каже Кравецький. Домовилися за кілька місяців. Коли сторони вже увійшли в угоду, вишикувалася черга охочих купити Wotan. На український ринок вирішили зайти єдинороги із Казахстану, Туреччини та інших країн Європи, розповідає Кравецький, усі запрошували фаундерів на зустрічі. Але партнери вирішили не порушувати домовленості із Dragon Capital.

Фінансові показники – вартість бізнесу та виторг – сторони угоди не розголошують. Написати подібну програму, за словами Кравецького, можна за $200 000 – 250 000 за 6–9 місяців. Але у випадку з Wotan суть не в програмі, а в ефективному бізнес-процесі управління активами. Прибутковість середнього інвестора за вирахуванням комісій, говорить Пацан, близько 16% за середньоринкового показника в 10% з адекватним ризиком. За девʼять місяців база клієнтів Wotan, за його словами, зросла майже на 600%, а виторг – на 500%.

Олександр Чекменьов

Засновники Treeum (зліва направо): Євген Ізмайлов, Іван Євтушенко і Сергій Віндерських. Фото Олександр Чекменьов

Як оцінити проєкт? Стандартні мультиплікатори тут не працюють, каже Тарас Рибак, партнер британської Fusion Asset Management, за ліцензією якої Wotan працює з американськими клієнтами. Як приклад він наводить купівлю JP Morgan найбільшого робо-едвайзера у Великобританії Nutmeg зі 140 000 клієнтів і близько 3,5 млрд фунтів під управлінням. Останні кілька років компанія фіксувала збитки понад 10 млн фунтів, говорить Рибак, а річний дохід становив близько 30–40 млн на рік, але JP Morgan заплатив за компанію близько 700 млн фунтів.

Останні пів року команда Treeum працює над власним застосунком для інвесторів Multi Invest, що анонсований до запуску у першому кварталі 2022-го. Навіщо Wotan? Роботизоване управління інвестиціями, каже Віндерських, посилить продукт Treeum. Онлайн-школа для інвесторів, яка також входить до пулу продуктів Wotan, також цікава, оскільки, згідно з прогнозом Віндерських, наступний рік стане «проривним для українських інвесторів».

Унаслідок угоди Кравецький, Пацан та Варнава вийшли зі складу акціонерів, але залишаються у проєкті як керівники інвестиційного бізнесу Treeum. Wotan згодом повністю увійде до Multi Invest. Вже у першому кварталі 2022-го партнери обіцяють інвесторам опцію купівлі-продажу американських акцій у застосунку. Крім «Універа», з ним співпрацюватимуть ще два брокери.

«У планах – затягнути в Multi Invest якнайбільше брокерів, зробити повноцінний маркетплейс для інвесторів», – розповідає Кравецький. Обсяг цього ринку, з урахуванням кількості е-лімітів та інвесторів в ОВДП, за його прогнозами, до 2025 року зросте з поточних 300 000 осіб до 3 млн.

Співвласник Treeum Костянтин Вайсман оцінює потенціал ринку ширше – за кількістю вкладників у банках, або 6–8 млн осіб. Він очікує сотню тисяч клієнтів у перший рік та мільйон – протягом двох-трьох років. За допомогою Multi Invest, анонсує Вайсман, можна буде інвестувати в акції іноземних компаній, ОВДП, криптовалюти та депозити. Далі можна підключити нерухомість, альтернативні інвестиції, дорогоцінні метали, землю.

Загальна ідея – працювати за принципом відкритої архітектури, щоб підключати нові інструменти та продавати продукти будь-якого банку, інвесткомпаній, іноземних фондів, каже Вайсман.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні