Інвестиційний дрімтім. Костянтин Магалецький та Андрій Ставніцер створюють фонд на мінімум $100 млн. На чому фокус, звідки гроші, хто клієнти /ілюстрація Getty Images / Freepik / Forbes Україна
Категорія
Новини
Дата

Інвестиційний дрімтім. Костянтин Магалецький та Андрій Ставніцер створюють фонд на мінімум $100 млн. На чому фокус, звідки гроші, хто клієнти

ілюстрація Getty Images / Freepik / Forbes Україна

Об'єднання капіталу та компетенцій. П'ятеро відомих українських підприємців та інвестбанкірів запускають великий private equity fund із прицілом на «зелені» проєкти

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

У жовтні 2021 року Костянтин Магалецький, 43, Сергій Масличенко, 44 та Михайло Меркулов спільно з Андрієм Ставніцером, 39, та Філіпом Грушком , 38, запустили private equity fund з потенційним розміром понад $100 млн. Цю інформацію підтвердили Forbes декілька інвестбанкірів на ринку. На початку 2022 року до команди приєднається ще один відомий фінансист, імʼя якого не називається.

«Партнери обʼєднали зусилля, щоб розвивати новий напрямок «стійких» та «зелених» інвестицій, – йдеться у відповіді SD Capital на запит Forbes. – Мова йде про відновлювану енергію, транспорт, логістику та будівництво».

Керівник українського офісу Korn Ferry Роман Бондар називає альянс цікавим та унікальним для України. «У ньому – різноманітність компетенцій: менеджерський, інвестиційний та підприємницький досвід», – каже Бондар.

Бізнесмени мають намір співпрацювати з міжнародними фінансовими інституціями, такими як ЄБРР та IFC, а також залучати гроші приватних інвесторів. Частково фонд профінансують самі співзасновники, серед них сімʼя Ставніцера, статки якого, за оцінкою Forbes, перевищують $215 млн.

Як і хто створює новий інвестфонд

Ідею створити найбільший в Україні «зелений» інвестпроєкт (робоча назва – Green Sustainable Fund One) запропонував Магалецький. Як вона виникла? «У SD Capital вже давно були амбіції щодо розширення сфери діяльності, – каже Магалецький. – Паралельно Сергій Масліченко після виходу з ЄБРР працював над запуском «зелених» інвестицій. Я хотів нових challenges. А Михайло Меркулов після відходу з Arricano вже самостійно займався інвестиціями».

У жовтні 2021 року Магалецький залишив американський інвестфонд Horizon Capital, де протягом останніх восьми років був керуючим партнером і фактично правою рукою топкерівниць фонду – спочатку Наталки Яресько, потім – Олени Кошарної. Магалецький пропрацював у Horizon Capital 12 років. За цей час фонд розширився майже вдвічі – з $650 млн до $1,1 млрд, каже Кошарна.

Horizon Capital спеціалізується на інвестиціях в IT, e-commerce та інші компанії, що працюють у швидкозростаючих секторах (відомі проєкти – Rozetka, Ciklum, Jooble, Ajax Systems, Makeup, «Добробут»). Магалецький, за словами Кошарної, вирішив не заходити разом із Horizon у черговий десятирічний цикл, у межах яких працюють такі фонди. «Ми підтримуємо його бажання вивести на ринок продукт із зовсім іншою інвестстратегією», – каже Кошарна.

Інвестиційний дрімтім. Костянтин Магалецький та Андрій Ставніцер створюють фонд на мінімум $100 млн. На чому фокус, звідки гроші, хто клієнти /Фото 1

Михайло Меркулов

У чому вона полягає? «Зелена» енергетика – не лише сонячна та вітрова, а й біогаз, біомаса тощо, – перераховує Магалецький. – Також Green Building: склади, школи, шпиталі – будинки, які відповідають європейським «зеленим» стандартам. Транспорт та логістика. Діджитал-інфраструктура (дата-центри)».

Магалецький збирав у новому фонді зіркову команду. Першими його ідею побачили Ставніцер, співвласник найбільшого українського портового оператора ТІС, та Грушко, ексменеджер мюнхенського офісу PricewaterhouseCoopers. З 2015 року бізнесмени управляють інвесткомпанією SD Capital, створеною з ініціативи Ставніцера.

Кожен партнер відповідатиме за свій напрямок. SD Capital спеціалізується на CAPEX-intensive-проєктах та великих M&A в інфраструктурній галузі. Створена у 2016 році компанія реалізувала три найбільші інвестиційні угоди в історії інфраструктурної галузі України: будівництво зернового терміналу Neptune спільно з Cargill, виведення на ринок буксирного оператора P&O Maritime, продаж 51% акцій контейнерного терміналу ТІС глобальної компанії DP World. З нереалізованого – LNG-термінал під Одесою та великовузлове складання канадських локомотивів Bombardier.

«Ми з Філіпом не є фондовиками, а якщо у тебе немає фондового бекграунду, тобі буде у 20 разів складніше, – визнає Ставніцер. – Тому ми обʼєдналися з хлопцями. Кожен із них крутий у своєму досвіді». «Зелені» напрацювання SD Capital він розраховує передати новому фонду «за умови індустріальної відповідності».

Меркулов, за словами Бондаря, додає розуміння процесів управління бізнесом, прийняття рішень, структурування. «Він входить до списку найкращих гендиректорів України, – каже Бондар із Korn Ferry. «Михайло – сильний лідер, стратег і новатор», – говорить один із топменеджерів Arricano, який пропрацював кілька років під керівництвом Меркулова.

Компетенція Масліченка – безпосереднє залучення «зелених» інвестицій. «Він – найдосвідченіший в Україні банкір у цій галузі, працює у ній 20 років», – описує Масліченка Магалецький. Останнім часом він був членом ради директорів великого інвестиційного фонду Green for Growth Fund, заснованого міжнародними фінансовими організаціями, з портфелем зелених інвестицій у €200 млн у 20 країнах. «Дуже важливо, що Масличенко має погляд ізсередини роботи з ЄБРР», – каже Ставніцер.

Магалецький займеться адмініструванням і бере на себе частину управлінських функцій. «Я із задоволенням намагаюся відповідати тому ритму, який задає Костя», – каже Ставніцер. Бондар називає Магалецького «професійним нетворкером», який може забезпечити необхідні контакти для залучення західного капіталу. «Кого не спитаєш – усі знають Костю, і Костя знає всіх», – констатує топменеджер Korn Ferry.

Звідки гроші і чим займатимуться

Юридичних деталей партнери не розкривають, бо поки що не затвердили правову структуру обʼєднання, уточнює Ставніцер.

Як фінансуватимуть? «Це не краудфандинг, а типова фондова структура з GP (генеральним партнером) та LP (партнером з обмеженою відповідальністю), – розповідає Ставніцер. – General partners – це Масліченко, Магалецький, Меркулов, Ставніцер та Грушко. Limited partners – це ті, хто вкладає гроші і чекає на певний return, який ми обіцяємо згенерувати».

Партнери фільтруватимуть кандидатів на роль потенційних LP, каже підприємець. Одна позиція вже заповнена: «Наша family office увійде не лише як GP, а й як LP, – підтверджує Ставніцер, не розкриваючи суми інвестицій. – Я в це вірю та голосую своїми грошима».

Повноцінний запуск фонду займе 1–1,5 року, розповів на правах анонімності один із партнерів. Першими фаундери очікують побачити у ролі інвесторів IFI – вони легше приймають країнний ризик, пояснює Ставніцер. «Далі підтягуються й інші учасники, фонди, які дають гроші на sustainable та green, сімейні офіси тощо, – додає він. – Тут буде корисною наша експертиза роботи з IFI».

$100 млн інвестицій, за словами Ставніцера, – нижня планка. «Розраховуємо на кілька сотень мільйонів», – каже Ставніцер. Проте саме робота з іноземним капіталом може стати для них найбільшим викликом, вважає співкеруючий партнер Diligent Capital Partners Ден Пасько. «Капітал – це вузьке місце, його дуже важко залучати з міжнародних ринків», – вважає він.

Перевага фонду Магалецького, Ставніцера та партнерів – у їхньому досвіді розвитку великих міжнародних проєктів, зазначає Бондар з Korn Ferry. «Ставніцер заводив на локальний актив Cargill, вони з нуля збудували величезний capex, до того ж в порту, що політично заангажована тема, – отже, правильно прокерували ризиками, – каже він. – Магалецький залучав американські гроші. Меркулов був СЕО компанії, яка котувалась на біржі. Це команда, яка викликає довіру за замовчуванням».

Інвестиційний дрімтім. Костянтин Магалецький та Андрій Ставніцер створюють фонд на мінімум $100 млн. На чому фокус, звідки гроші, хто клієнти /Фото 2

Сергій Масліченко

Ставніцер сподівається потрапити до загальносвітового тренду на «зелене» інвестування. «Лише на перехід вантажоперевезень з вантажівок на залізницю уряд Німеччини витратить €120 млрд до 2030 року, – пояснює він. – Це лише маленький шматочок того, що відбувається у світі». Щоб відповідати міжнародним екостандартам, Україні, за оцінкою SD Capital, потрібно $12 млрд приватних інвестицій на рік протягом 10 років в енергетичну систему, транспорт та ЖКГ – галузі, що відповідають за 71% викидів.

80% зібраних грошей витрачатимуться в Україні, 20% – у країнах ближнього зарубіжжя (таких як Грузія, Молдова). Що квартет підприємців запропонує інвесторам насамперед? Ставніцер бачить перспективу у будівництві «зелених» лікарень та шкіл. «Ми говоримо не про муніципальні, а про приватні проєкти: я хочу, щоб у кожному мільйоннику зʼявилося кілька приватних шкіл за українською чи міжнародною системою навчання, – каже Ставніцер. – Те саме з лікарнями. Що більше їх буде, то краще для здоровʼя людей та реформ у медицині».

Фонд націлений на регіональних підприємців середнього рівня, які готові реалізовувати та керувати подібними проєктами. «Ми із задоволенням таких фінансуватимемо», – каже Ставніцер.

Що далі? «Капіталізуватимемо і продаватимемо, – описує модель роботи Ставніцер. – Наше завдання – забезпечити прибутковість для вкладників». Термін роботи фонду – від шести до 10 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні