Категорія
Новини
Дата

Fitch підвищило кредитний рейтинг України в іноземній валюті

Агентство Fitch підвищило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті з RD (обмежений дефолт) до СС (дуже високі кредитні ризики), йдеться в повідомленні агентства. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Підвищення рейтингу відбулося завдяки реструктуризації зовнішнього боргу.
  • «Виплата основної суми та відсотків за українськими єврооблігаціями на суму близько $6 млрд була відстрочена на 24 місяці, що зменшило тиск щодо обслуговування Україною зовнішнього боргу на тлі скорочення її міжнародних резервів і гострих потреб у видатках, повʼязаних із війною», – йдеться в повідомленні.
  • Зазначається, що реструктуризація дістала згоду 75% власників облігацій, що перевищує мінімально потрібні 66,7%.
  • «Незважаючи на це полегшення обслуговування боргу, рейтинг CC відображає невирішені ризики стійкості боргу, повʼязані з нападом Росії, а також вкрай напружений стан державних та зовнішніх фінансів та макрофінансове становище України», – наголосили у Fitch.
  • Аналітики очікують, що війна триватиме до 2023 року, внаслідок чого державний борг перевищить 100% ВВП, що збільшить і без того величезні витрати на інфраструктуру й обсяги виробництва, а також посилить інфляційний та зовнішній тиск, тоді як джерела фінансування дефіциту залишаються невизначеними.

Контекст

22 липня Fitch Ratings понизило кредитний рейтинг України в іноземній валюті до рівня «С» з «ССС», що стало наслідком оголошеної урядом запланованої транзакції перенесення терміну погашення єврооблігацій.

Кабмін звернеться до власників єврооблігацій із проханням відтермінувати платежі на 24 місяці, йдеться в постанові уряду №805 від 19 липня. Відтермінування стосується також відсоткового доходу за облігаціями – він протягом 24 місяців і далі зростатиме.

Згодом група міжнародних кредиторів погодилась відстрочити виплати Україною зовнішньої заборгованості – з 1 серпня 2022 року до кінця 2023-го, з можливістю пролонгації ще на рік. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні