Категорія
Новини
Дата

Фіцо погрожує зупинити постачання дизпалива в Україну через блокування транзиту російської нафти у Словаччину – Bloomberg

1 хв читання

Постачання дизельного пального в Україну зі Словаччини припиниться, якщо Київ продовжить блокувати транзит російської нафти нафтопроводом «Дружба». Про це премʼєр-міністр Словаччини Роберт Фіцо сказав у телефонній розмові з українським премʼєром Денисом Шмигалем, пише 22 липня Bloomberg

Угорщина і Словаччина намагаються уникнути паливного дефіциту після того, як перестали отримувати нафту від «Лукойла» через санкції України.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Фіцо зазначив, що Словаччина забезпечує близько 10% всього імпорту дизельного пального в Україну. Ситуація з припиненням поставок нафти в країну – це «ще один приклад безглуздих санкцій, які не завдають шкоди РФ, але насамперед зачіпають деякі держави – члени ЄС, що є неприйнятним», сказав словацький премʼєр.
  • Будапешт і Братислава планували підняти це питання на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС в Брюсселі 22 липня, заявив голова МЗС Угорщини Петер Сійярто напередодні. 
  • Ні Угорщині, ні Словаччині дефіцит пального не загрожує, оскільки працюють альтернативні маршрути, зокрема через Хорватію. Натомість це може призвести до підвищення цін на заправках, вважає Тамаш Плетцер, аналітик з питань енергетики Erste Group в Будапешті. 
  • За його словами, це може поставити під загрозу надходження до бюджету Угорщини від спеціального податку на прибутки від продажу російської нафти компанії Mol, який було розширено на початку цього місяця, щоб залатати фіскальні дірки.

Контекст

Угорщина, Словаччина та Чехія отримали виняток з європейського ембарго на нафту з РФ і продовжували імпортувати її нафтопроводом «Дружба». Сумарно ці країни закуповують по трубі 1,1 млн т російської нафти щомісяця, або приблизно 250 000 барелів на добу. З цих обсягів по 450 000 т на місяць отримують Угорщина і Словаччина, а решта – близько 200 000 т – надходить до Чехії. На «Лукойл» припадає більше третини прокачування «Дружбою».

17 липня Угорщина оголосила про проблеми з поставками російської нафти. 18 липня стало відомо, що російська нафта перестала надходити до Словаччини

До цього Україна розширила санкції проти «Лукойла» і заборонила компанії здійснювати транзит через українську територію. Водночас це обмеження не стосуються поставок від інших російських експортерів. 

Словаччина втратила більше половини нафти, яка надходила на НПЗ Slovnaft в обсязі 500 000 т на місяць, за даними джерел Reuters. При цьому інших джерел сировини, окрім побудованого за часів СРСР трубопроводу «Дружба», у заводу немає.

18 липня «Укртранснафта» заперечила зупинку транзиту російської нафти через санкції проти «Лукойла».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд