Категорія
Новини
Дата

Словаччина перестала отримувати нафту від «Лукойла» через санкції України

1 хв читання

Братиславський нафтопереробний завод Slovnaft /Getty Images

Братиславський нафтопереробний завод Slovnaft Фото Getty Images

Україна зупинила транзит нафти від російської компанії «Лукойл» до Словаччини і це вплине на роботу братиславського нафтопереробного заводу Slovnaft. Про це повідомило словацьке агентство TAST із посиланням на заяву міністерства економіки країни.

«Лукойл» – одна з найбільших нафтовидобувних компаній Росії – сплачує значні податки до бюджету країни-агресора, з якого фінансується війна проти України.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Обмеження стосуються тільки поставок «Лукойла» через посилення українських санкцій проти російської компанії в червні цього року, уточнили в міністерстві.
  • «Постачання російської нафти до Словаччини не припинялося», – заявила представниця Мінекономіки Марія Павлушик. Вона зазначила, що міністерство «активно займається вирішенням проблеми разом зі своїми українськими партнерами».
  • Довготривалий дефіцит поставок може негативно вплинути на НПЗ у Братиславі. Попри поступовий перехід на альтернативних постачальників, дві третини нафти, яку він переробляє, все ще має російське походження, зазначило агентство.

Контекст

Раніше про припинення постачання нафти від «Лукойла» заявила Угорщина. Міністр закордонних справ Петер Сійярто сказав, що Угорщина і РФ працюють над юридичним рішенням для відновлення поставок.

«Лукойл» перебував під українськими санкціями з 2018 року, але вони стосувалися тільки виведення капіталів, обмеження торговельних операцій і заборони участі в приватизації або оренді держмайна. 

Минулого місяця РНБО розширила санкції щодо компанії, додавши, зокрема, заборону на транзит.

Угорщина та Словаччина отримують російську нафту через нафтопровід «Дружба», який прокладений через місто Мозир у Білорусі. Там він розділяється на північну і південну гілки. Північна проходить через Білорусь і Польщу в Німеччину, а південна – через Україну в Словаччину, Чехію та Угорщину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд