Категорія
Новини
Дата

«Укртранснафта» заперечила зупинку транзиту російської нафти через санкції проти «Лукойла» (оновлено)

1 хв читання

Транзит нафти в ЄС через територію України здійснюється у плановому режимі, йдеться у відповіді пресслужби «Укртранснафти» у відповіді на запит Forbes. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Інформацію про нібито припинення транзиту опублікувало 17 липня видання Bloomberg з посиланням на заяву угорського міністра закордонних справ Петера Сійярто в кулуарах засідання ООН у Нью-Йорку після того, як той зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Причиною назвали посилення українських санкцій проти «Лукойла».
  • «Транспортування нафти до європейських країн здійснюється у плановому режимі відповідно до отриманих заявок європейських замовників», – заявили 18 липня в «Укртранснафті» у відповіді на запит Forbes.
  • ПАТ «Лукойл», до якого застосовано санкції, не є власником нафти, яка транспортується по території України для угорської енергетичної компанії Mol Nyrt – цю інформацію Mol підтвердила «Укртранснафті» у листі, надісланому після посилення санкцій РНБО. 
  • У 2023-му «Укртранснафта» отримувала за транзит €21/т, за розрахунками колишнього керівника «Оператора ГТС» Сергія Макогона. «Натомість росіяни продають угорцям та словакам нафту мінімум по $478/т», – казав він.

Контекст

Раніше про припинення постачання нафти від «Лукойла» заявила і Словаччина. Словацьке агентство TAST із посиланням на заяву міністерства економіки країни заявило, що це вплине на роботу братиславського нафтопереробного заводу Slovnaft.

«Лукойл» перебував під українськими санкціями з 2018 року, але вони стосувалися тільки виведення капіталів, обмеження торговельних операцій і заборони участі в приватизації або оренді держмайна.

Минулого місяця РНБО розширила санкції щодо компанії, додавши, зокрема, заборону на транзит.

Угорщина і Словаччина отримують російську нафту через нафтопровід «Дружба», який прокладений через місто Мозир у Білорусі. Там він розділяється на північну і південну гілки. Північна проходить через Білорусь і Польщу в Німеччину, а південна через Україну в Словаччину, Чехію та Угорщину.

«Укртранснафта» прокачує російську нафту за десятирічним контрактом від 2019 року. Україна за 10 років мала отримати $1,5 млрд доходів за транзит – у середньому це $150 млн у рік. Росія, за даними Bloomberg, заробляє на постачанні нафти через Україну близько $6 млрд на рік.

В новині уточнено лід.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд