Категорія
Новини
Дата

Фонд гарантування не зміг відсудити головний офіс банку «Аркада» в апеляції. Рішення оскаржать у Верховному суді

Київський апеляційний суд не задовольнив апеляційну скаргу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) до банку «Аркада», компанії «Будеволюція», Олега Неліна і Тараса Бурдейного про визнання недійсними договорів позики та іпотеки. Укладання цих договорів призвело до виведення з власності банку «Аркада» головного офісу в центрі Києва.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Таким чином, апеляційний суд залишив без змін рішення Печерського райсуду міста Києва, яким ФГВФО було відмовлено в позові.
  • Також суд відмовився задовольнити апеляційну скаргу ФГВФО на іншу ухвалу Печерського суду, якою було знято арешт з головного офісу та з земельної ділянки під ним. Арешт накладався 19 серпня 2020 року в рамках забезпечення позову Фонду.
  • Як повідомив ФГВФО Forbes.ua, буде оскаржувати рішення у Верховному суді, який є останньою інстанцією.

Контекст

У серпні 2020 року правління НБУ віднесло банк «Аркада» до категорії неплатоспроможних. Це рішення прийнято у зв’язку зі зменшенням нормативів капіталу через втрату банком основного активу – будівлі головного офісу та земельної ділянки.

2019 року банк «Аркада» надав цю нерухомість як заставу за кредитом, залученим пов’язаною з банком компанією-забудовником. На момент укладання кредитного договору оціночна вартість будівлі становила понад 620 млн грн (майже 27% від усіх активів банку). Кредитор через несвоєчасне обслуговування боргу забудовником переоформив на себе право власності на цю будівлю.

Як пише Finbalance, офіс та земельна ділянка були віддані Олегу Неліну у вересні 2019-го як забезпечення боргових зобов’язань. Він одразу ж передав це майно в іпотеку Тарасу Бурдейному, гендиректору «Енерго-сервісна компанія «Еско-Північ», що належить Burisma Holding Limited Миколи Злочевського, пишуть «Наші Гроші».

ФГВФО зазначили, що будівля головного офісу банку із земельною ділянкою є активом із найбільшою балансовою та оціночною вартістю, а також одним із найпривабливіших активів для потенційного покупця, тож від її подальшої долі залежить рівень задоволення вимог кредиторів банку, пише Укрінформ. «Відсутність права банку на головний офіс негативно впливає на здійснення процедури ліквідації банку», – підкреслили у Фонді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні