Категорія
Новини
Дата

Фондові ринки впали через побоювання рецесії у США, біткоїн обвалився до $54 000

1 хв читання

Японські акції впали в понеділок, 5 серпня, у результаті індекс Nikkei 225 обвалився майже на 13%, що стало найбільшим одноденним падінням в його історії, оскільки світові ринки занепокоєні перспективою рецесії в США, пише Financial Times. Гірші, ніж очікувалося, дані щодо зайнятості в США викликали побоювання, що Федеральний резерв, можливо, надто довго чекає, щоб почати знижувати відсоткові ставки.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Японський Topix впав на цілих 11%, знищивши річний приріст. Nikkei 225 у пʼятницю пережив найбільше одноденне падіння з 1987 року. Торги фʼючерсами Topix і Nikkei були призупинені.
  • Фʼючерсні ринки вказали, що масштабний розпродаж у Японії, ймовірно, продовжиться в Європі та США. Інвестори готові до відновлення волатильності через побоювання, що Федеральна резервна система надто повільно відреагувала на ознаки охолодження економіки США і може бути змушена знизити відсоткові ставки.
  • Трейдери в Токіо заявили, що продаж був частиною великої корекції та зниження ризиків із боку глобальних фондів. Але токійські акції також постраждали від єни, яка зміцнилася приблизно на 9% із середини липня.
  • Ситуація у Японії позначилася і на інших азійських ринках. Південнокорейський індекс Kospi впав на понад 4% на ранніх ранкових торгах, тоді як австралійський S&P/ASX 200 упав майже на 3%. Основний індекс фондового ринку Тайваню впав більш ніж на 6%.
  • Глобальна нестабільність поширилася і на ринок криптовалюти: у понеділок ціна біткоїна впала більш ніж на 8%, до $54 000, а ціна етеру, іншої криптовалюти, впала майже на 17%.
  • Після різкого падіння на азійських ринках фʼючерси на фондовому ринку США стрімко знизилися перед відкриттям торгів у понеділок: індекс S&P 500 упав на 2,8%, а Nasdaq – на 5,5%.

Контекст

Дані щодо зайнятості в США, опубліковані в пʼятницю, 2 серпня, посилили тиск на ринок, який і так занепадає через відплив інвесторів з дорогих технологічних акцій: індекс Nasdaq минулого тижня впав до зони корекції, а казначейські облігації США різко зросли.

На своєму засіданні минулого тижня ФРС зберегла відсоткові ставки на колишньому рівні, проте реакція ринку після публікації даних із зайнятості вказує на те, що інвестори вважають, що центральний банк міг зробити помилку, не знизивши ставки.

Технологічний індекс Nasdaq Composite завершив тиждень, знизившись на 3,4% і втративши понад 10% із липневого історичного максимуму. Казначейські облігації зросли, а прибутковість 10-річних облігацій США досягла найнижчого рівня з грудня 3,82%.

Інвестори роблять ставку на те, що ФРС знизить вартість запозичень більш ніж на цілий процентний пункт до кінця року, щоб протистояти ослабленню економіки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд