Категорія
Новини
Дата

Forbes дізнався чому в ОП вирішили ліквідувати АРМА, яка відповідає за арештовані активи

1 хв читання

Офіс президента та нардепи домовились реформувати систему пошуку та управління активами, конфіскованими у росіян, білорусів та колаборантів. Функції Агентства розшуку та менеджменту активів (АРМА), яке займається цим зараз, через його неефективність перейдуть до Фонду держмайна. Про це Forbes розповіли три співрозмовники у Верховній Раді дотичні до реформи.

Ключові факти 

  • У Верховній Раді (ВР) на доручення президента вже розробляють закон, який має передати активи АРМА до Фонду державного майна (ФДМУ), кажуть три співрозмовники Forbes дотичні до реформи. Двоє з них стверджують, що у такому разі АРМА ліквідують.
  • Попередньо за основу візьмуть законопроєкт №8311, каже нардеп з економічного комітету ВР Олексій Мовчан. Головна новація – продаж та пошук управителей для активів проходитиме в системі Prozorro.Продажі. «Зараз у законі прописано, що цим опікується АРМА, змінимо на ФДМУ», – каже Мовчан. 
  • Зберігати АРМА лише з однією функцією – пошук активів – не варто, вважає нардеп з антикорупційного комітету Галина Янченко. «Пошук активів можна делегувати Генеральній прокуратурі, яка вже успішно з цим справляється. Зберігати АРМА лише для цієї функції немає сенсу», – зазначає Янченко. 
  • Неефективність АРМА стало головною передумовою того, що президент доручив забрати активи в агенства, додає Янченко. «Президент втомився від проблем які виникають в АРМА. Головна – низька ефективність, а інша – корупція», – зазначає Янченко. 
  • Важливу роль зіграли та останні події навколо АРМА, наприклад, скандал з конкурсом на управління корпоративними правами «Моршинської», відзначає нардеп з президентської фракції дотичний до процесу реформи АРМА на правах анонімності.
  • Новий законопроєкт будуть розглядати у двох читаннях, на це потрібно близько двох місяців. Далі Кабміну необхідно розробити підзаконні акти. Це займе ще стільки ж час, кажуть два нардепи, дотичних до розробки майбутнього закону. Тобто реформа АРМА має зайняти до чотирьох місяців. 

Контекст 

Агентство АРМА було створено у 2016 році. Це було однією з умов отримання Україною безвізу. У АРМА є дві головні функції – пошук та управління арештованими активами. З початком повномасштабної війни роль агентства посилилась – сюди почали передавати сотні арештованих активів росіян, білорусів та українських колаборантів. 

У 2022 році співробітники АРМА розшукали понад 190 000 одиниць майна та корпоративних прав на 41 млрд грн. А от з пошуком управителей в агенства проблеми – зі 141 конкурсу успіхом завершився лише 21. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні