Категорія
Новини
Дата

Forbes дізнався чому в ОП вирішили ліквідувати АРМА, яка відповідає за арештовані активи

Офіс президента та нардепи домовились реформувати систему пошуку та управління активами, конфіскованими у росіян, білорусів та колаборантів. Функції Агентства розшуку та менеджменту активів (АРМА), яке займається цим зараз, через його неефективність перейдуть до Фонду держмайна. Про це Forbes розповіли три співрозмовники у Верховній Раді дотичні до реформи.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • У Верховній Раді (ВР) на доручення президента вже розробляють закон, який має передати активи АРМА до Фонду державного майна (ФДМУ), кажуть три співрозмовники Forbes дотичні до реформи. Двоє з них стверджують, що у такому разі АРМА ліквідують.
  • Попередньо за основу візьмуть законопроєкт №8311, каже нардеп з економічного комітету ВР Олексій Мовчан. Головна новація – продаж та пошук управителей для активів проходитиме в системі Prozorro.Продажі. «Зараз у законі прописано, що цим опікується АРМА, змінимо на ФДМУ», – каже Мовчан. 
  • Зберігати АРМА лише з однією функцією – пошук активів – не варто, вважає нардеп з антикорупційного комітету Галина Янченко. «Пошук активів можна делегувати Генеральній прокуратурі, яка вже успішно з цим справляється. Зберігати АРМА лише для цієї функції немає сенсу», – зазначає Янченко. 
  • Неефективність АРМА стало головною передумовою того, що президент доручив забрати активи в агенства, додає Янченко. «Президент втомився від проблем які виникають в АРМА. Головна – низька ефективність, а інша – корупція», – зазначає Янченко. 
  • Важливу роль зіграли та останні події навколо АРМА, наприклад, скандал з конкурсом на управління корпоративними правами «Моршинської», відзначає нардеп з президентської фракції дотичний до процесу реформи АРМА на правах анонімності.
  • Новий законопроєкт будуть розглядати у двох читаннях, на це потрібно близько двох місяців. Далі Кабміну необхідно розробити підзаконні акти. Це займе ще стільки ж час, кажуть два нардепи, дотичних до розробки майбутнього закону. Тобто реформа АРМА має зайняти до чотирьох місяців. 

Контекст 

Агентство АРМА було створено у 2016 році. Це було однією з умов отримання Україною безвізу. У АРМА є дві головні функції – пошук та управління арештованими активами. З початком повномасштабної війни роль агентства посилилась – сюди почали передавати сотні арештованих активів росіян, білорусів та українських колаборантів. 

У 2022 році співробітники АРМА розшукали понад 190 000 одиниць майна та корпоративних прав на 41 млрд грн. А от з пошуком управителей в агенства проблеми – зі 141 конкурсу успіхом завершився лише 21. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні