Категорія
Новини
Дата

Forbes дізнався, як працюють на окупованих територіях «віджаті» магазини «Сільпо», АТБ та інші

На окупованих територіях росіяни захоплюють українські супермаркети та гіпермаркети: «Сільпо», «Епіцентр» та «Нову Лінію», АТБ. У Varus, «METRO Україна», «Економ Плюс» кажуть, що не знають, що з їхніми деякими магазинами на тимчасово окупованих територіях. Окупанти змінюють вивіски, крадуть товар та змушують працівників виходити працювати в магазини. Ритейлери втратили сотні магазинів та отримали мільярди гривень збитків, йдеться в матеріалі Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Звʼязок з супермаркетом в Енергодарі втратила мережа супермаркетів Varus, з гіпермаркетом в Маріуполі«METRO Україна», з магазинами біля дому в Запорізькій області – «Економ Плюс». Втрачений контроль над активами – мільйонні збитки. У «Економ Плюс» їх попередньо оцінюють у більше 100 млн грн, в Fozzy Group – у 2,8 млрд грн. 
  • Як стало відомо Forbes, у магазини АТБ в Новій Каховці окупанти привезли касове обладнання, щоб торгувати в рублях. Це єдине оновлення в захоплених магазинах, у яких загарбники привласнюють все: торгові стелажі, холодильні камери та інше обладнання. Крім Нової Каховки окупанти захопили торгові точки АТБ у Бердянську, Мелітополі та Херсоні.
  • Дизайнерське «Сільпо» в Херсоні переробили на так званий магазин «Ситний Маркет». Інші 17 супермаркетів «Сільпо» та три дискаунтери «Thrash! Траш!», які знаходяться у шести тимчасово окупованих містах, тимчасово закриті. 
  • У херсонському «Сільпо» розрахуватися за продукти можна гривнею та рублями. Терміналів у супермаркеті немає. Колишня працівниця презирливо називає захоплену торгову точку «богадельнею». За її словами, ніякої звітності ніхто не веде. Контролю за готівковими коштами теж немає. 
  • Овочі у захопленому «Сільпо» місцеві, а от решта продуктів – російського виробництва, каже жителька Херсону. Що стосується цін, то на деякі продукти вони майже вдвічі вищі, ніж були до повномасштабної війни. 
  • Щоб товари не дісталися окупантам, мережі розпродують їх чи перерозподіляють між іншими магазинами або ж роздають жителям міст. 

Детальніше: Професія – мародер 2. «Богадельня». Як окупанти захопили супермаркети АТБ, «Сільпо», «Епіцентр», але не навчились ними керувати

Контекст

Ритейлери вже збирають докази, щоб отримати компенсацію за збитки, які їм нанесла РФ. Зараз українські ритейлери оцінюють їх у 50 млрд грн, підрахували у Ассоціації ритейлерів України. У середньому вони складають 30 475 грн на 1 кв. м площі пошкоджених торгових точок, або 17,4 млн грн на один пошкоджений магазин.

За даними дослідження, 41% збитків припадає на пошкодження будівель, приміщень магазинів, інженерних мереж, оздоблення тощо. Збитки за товарними залишками в магазинах (оцінка за закупівельною ціною) та втрати обладнання становили по 17%, втрати товару на складах – 14%, збитки складським, виробничим, офісним будівлям/приміщенням та обладнанню в них (які були у власності компаній) становили 9%, ще 2% становлять інші збитки.

У розрізі товарних груп найбільше постраждали продовольчі мережі – 60% від збитків у галузі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні