Категорія
Новини
Дата

«Росія готується атакувати три українські АЕС». Зеленський у Радбезі ООН закликав світ «примусити» РФ до миру

2 хв читання

Володимир Зеленський у Радбезі ООН. 24 вересня 2024 року /Офіс президента України

Володимир Зеленський у Радбезі ООН. 24 вересня 2024 року Фото Офіс президента України

Росія готує атаки на три українські атомні електростанції, щоб зруйнувати енергетичну систему України; країну-агресорку можна тільки «примусити» до миру. Про це заявив президент Володимир Зеленський на засіданні Ради Безпеки ООН 24 вересня.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Деталі

  • З наближенням третьої зими цієї війни Росія знову намагається знищити енергетику України, наголосив Зеленський. За його словами, Україна має інформацію, що цієї осені росіяни готуються атакувати три АЕС.
  • Якщо Росія готова зайти так далеко, це означає, що «нічого з того, що ви цінуєте, для Москви не має значення», наголосив президент України.
  • За словами Зеленського, війна може закінчитися тільки на основі запропонованої ним «формули миру». 

Ключова цитата

«Ми знаємо, що дехто у світі хоче розмовляти з Путіним. Ми це знаємо. Зустрічатися, говорити, спілкуватися. Але що вони можуть від нього почути? Як його засмучує, що ми реалізуємо своє право на захист свого народу? Або що він хоче продовжувати війну і терор, щоб ніхто не подумав, що він помилився? Це теж безумство», – заявив Володимир Зеленський.

Контекст

В інтервʼю каналу ABC News Зеленський звинуватив Росію у використанні китайських супутників для фотографування АЕС в Україні. В ніч на 22 вересня було зафіксовано проліт ударного безпілотника поруч із промисловим майданчиком Хмельницької АЕС. Це могла бути імітація атаки на обʼєкт. 

27 серпня 2024 року Володимир Зеленський анонсував, що в межах свого візиту до США у вересні 2024 року має презентувати документ, який амбітно схарактеризував як «План перемоги». З планом ознайомлять чинного президента США Джозефа Байдена, а також кандидатів у президенти від двох партій – Камалу Гарріс і Дональда Трампа. Більше про це читайте тут.

За даними The Times, план Зеленського включає гарантії безпеки для України з боку західних країн, «аналогічні пакту про взаємну оборону під час вступу до НАТО», міжнародну фінансову допомогу для відновлення економіки, постачання сучасних озброєнь від Заходу, продовження операції ЗСУ в Курській області. План буде максималістським і концептуальним, а не детально опрацьованим, говорив Bloomberg високопоставлений чиновник США.

Сам Зеленський сказав в інтервʼю NBC News, що в ньому буде пʼять пунктів: «Чотири – це те, що нам необхідно, і один – це після війни».

Водночас представників Заходу не вразив «План Зеленського», кажуть джерела Bloomberg. Дехто із союзників навіть пропонує домовлятися з Путіним.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд