Категорія
Новини
Дата

Франція оштрафувала IKEA на $1,2 млн через шпигунство за співробітниками. Ексдиректора компанії у Франції засудили до двох років умовно

Французький суд зобовʼязав IKEA виплатити штраф у розмірі $1,2 млн через шпигунство за французькими співробітниками. Компанія визнана винною у неналежному зборі та зберіганні даних, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Французька філія Ingka Group, що володіє більшістю магазинів IKEA по всьому світу, звинувачена у стеженні за своїми працівниками і деякими клієнтами протягом кількох років.
  • IKEA порушила конфіденційність співробітників шляхом перевірки записів їхніх банківських рахунків, а також іноді використовувала підставних співробітників для складання звітів про персонал.
  • Також компанія аналізувала фінансові дані і навіть те, на яких машинах вони їздили. Крім того, IKEA платила за доступ до поліцейських файлів.
  • Ця інформація використовувалася в деяких випадках для переслідування профспілкових лідерів або отримання переваги IKEA в суперечках із покупцями.
  • Також у справі визнано винним і засуджено до двох років позбавлення волі умовно колишнього виконавчого директора IKEA у Франції Жан-Луї Байо. Його оштрафували на €50 000.
  • IKEA Retail France засудила подібну практику, вибачилася і реалізувала план дій, аби запобігти повторенню подібного, заявила Ingka.

Важливі цифри

У Франції в IKEA працює близько 10 000 осіб. Це третій за величиною ринок після Німеччини і США.

Контекст

Всього у справі про шпигунство підозри предʼявлено 15 особам. Звинувачення стосувалися періоду 2009–2012 років, хоча, за словами прокуратури, шпигунська практика почалася на початку 2000-х. Двоє обвинувачених визнані повністю невинними. Це поліцейський і Стефан Вановербеке, керуючий IKEA у Франції з 2010 по 2015 рік, який досі займає керівну посаду в роздрібних операціях групи.

Іншим звинувачення зняті за деякими пунктами, зокрема, систематичне розголошення конфіденційної інформації. Але визнані винними за іншими, у тому числі через незаконне отримання особистих даних. Санкції варіювалися від штрафу в €5000 для колишнього менеджера відділу кадрів до позбавлення волі умовно.

Після того, як були пред’явлені звинувачення в 2012 році, IKEA звільнила кількох менеджерів і переглянула свою внутрішню політику. Утім, компанія довгий час заперечувала створення системи шпигунства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні