Категорія
Новини
Дата

Фрідман хоче змінити російське громадянство на українське, консультується з владою – голова НАЗК

Російський бізнесмен Михайло Фрідман спілкується з українською владою про отримання українського громадянства. Про це в інтервʼю Forbes розповів очільник Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Наскільки мені відомо, Михайло Фрідман консультується з українською владою стосовно того, щоб отримати українське громадянство та перереєструвати основні активи до України», – сказав Новіков.
  • Фрідман не має наміру продавати свою частку в «Альфа-Банку Україна», розповідав раніше співрозмовник Forbes. Він розглядає як варіант порятунку бізнесу відмову від російського громадянства, розповів співрозмовник, близький до топменеджменту «Альфи». Їх підтверджував співрозмовнику в НБУ.
  • Без російського паспорта Фрідман може вийти з-під санкцій. Інші акціонери банку – Андрій Косогов (40,96%), Пьотр Авен (12,4%) – зможуть передати йому свої частки в українському бізнесі, припускав топменеджер НБУ на правах анонімності.
  • Сам Фрідман не відповів на прохання особисто прокоментувати тему громадянства, яке Forbes передав через Шпека.

Контекст

Власники «Альфа-Банку Україна» планують докапіталізувати банк на $1 млрд. Довірена особа російських бізнесменів, відомий міжнародний економіст Симеон Дянков, уже отримав дозвіл від Національного банку України опрацювати це питання з акціонерами, розповіли Forbes три співрозмовники в керівництві «Альфи» та НБУ.

Сума $1 млрд удвічі перевищує власний капітал «Альфа-Банку Україна». Прямо зараз банк не відчуває гострої потреби в капіталі й має у своєму розпорядженні достатню ліквідність, каже перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова. Акціонери, зокрема Фрідман, хочуть підтримати банк, щоб він «залишався керованим і продовжував працювати на користь українській економіці», каже голова наглядової ради «Альфи» Роман Шпек.

Фрідман народився у Львові, а мешкає в Лондоні. Крім російського, має паспорт громадянина Ізраїлю.

Альфа-банк, за даними Нацбанку України, на 1 березня 2022 року за розміром загальних активів посідав пʼяте місце (123,77 млрд грн) серед 69 банків, що діють у країні. Регулятор визнав акціонерів «Альфа-Банку» такими, що втратили бездоганну ділову репутацію, і позбавив їх права голосу в банку.

У квітні Нацбанк погодив болгарського ексміністра фінансів, виконавчого директора Групи фінансових ринків Лондонської школи економіки та технічного радника Єврокомісії Симеона Дянкова на посаду довіреної особи «Альфа-Банку», якій буде повністю передано право голосу за акціями підсанкційних акціонерів фінустанови.

Підстав для націоналізації «Альфа-Банку», банку з російським капіталом, немає. Про це в інтервʼю Forbes говорив заступник голови НБУ Ярослав Матузка.

Правління «Альфа-банку Україна» хоче змінити назву банку, аби не асоціюватися з брендом російського «Альфа-банку», що перебуває під санкціями. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні