Фрідман написав Пишному, що готовий докапіталізувати Альфа-Банк на $1 млрд або подарувати державі /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Фрідман написав Пишному, що готовий докапіталізувати Альфа-Банк на $1 млрд або подарувати державі

Колаж Анна Наконечна

Акціонери Альфа-Банку Україна готові докапіталізувати банк на $1 млрд, але в разі ухвалення урядом або Національним банком рішення про передачу його державі чи іншим акціонерам готові безоплатно передати свої акції, йдеться в листі Михайла Фрідмана голові Національного банку Андрію Пишному від 11 жовтня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Скоординована медіаатака проти банку та гучні заяви у пресі щодо його майбутнього викликають стурбованість клієнтів, зазначає Фрідман, тому він вирішив проінформувати про бачення акціонерами ситуації.
  • Акціонери висловили готовність добровільного фінансування – докапіталізації банку на $1 млрд, і в жовтні в Брюсселі заплановано зустрічі представників банку з регуляторними органами Євросоюзу, йдеться в листі.
  • Потреба в докапіталізації неминуче постане перед усією банківською системою, вважає Фрідман, і питання лише – чиїм коштом це буде зроблено: приватних інвесторів чи держави.
  • Акціонери банку ніколи не ототожнювали інвестиції в капітал банку зі зняттям персональних санкцій, запевняє Фрідман, проте в Україні, на його думку, інформацію було викривлено.
  • Якщо уряд України або Нацбанк ухвалить рішення про передачу банку державі чи іншим акціонерам, Фрідман і партнери готові безоплатно передати акції банку, не оскаржуватимуть це рішення в судах та зроблять усе можливе, щоб перехідний період минув безшовно й непомітно для клієнтів, запевняє автор листа.
  • За 20 років роботи банку акціонери інвестували в нього понад $1 млрд і не забрали жодної гривні дивідендів, нагадав Фрідман, і висловив сподівання на підтримку співробітників та клієнтів банку з боку НБУ.

Контекст:

28 лютого ЄС застосував санкції до російських бізнесменів, акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. Їм належало 32,86% та 12,4% відповідно, за даними НБУ на 1 січня 2022 року. 2 березня НБУ позбавив їх права голосу в банку та 21 квітня погодив Сімеона Дянкова на позицію довіреної особи, якій передано право голосу підсанкційних акціонерів. В НБУ неодноразово заявляли, що підстав для націоналізації банку немає.

На початку жовтня перший заступник голови фінкомітету Верховної Ради Ярослав Железняк повідомив про ухвалення парламентом Закону №8069 щодо особливості виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану. За цим Законом, Мінфін за пропозицією НБУ може брати участь у виведенні з ринку системно важливого банку через зарахування його до неплатоспроможних, без докапіталізації з боку держави й деномінації Фондом гарантування акцій такого банку. Замість обміну вкладів на акції з подальшим їх викупом державою припиняються зобов’язання банку перед власниками істотної участі з подальшим зарахуванням коштів у дохід банку та на збільшення капіталу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні