Фрідман написав Пишному, що готовий докапіталізувати Альфа-Банк на $1 млрд або подарувати державі /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Фрідман написав Пишному, що готовий докапіталізувати Альфа-Банк на $1 млрд або подарувати державі

2 хв читання

Колаж Анна Наконечна

Акціонери Альфа-Банку Україна готові докапіталізувати банк на $1 млрд, але в разі ухвалення урядом або Національним банком рішення про передачу його державі чи іншим акціонерам готові безоплатно передати свої акції, йдеться в листі Михайла Фрідмана голові Національного банку Андрію Пишному від 11 жовтня.

Ключові факти:

  • Скоординована медіаатака проти банку та гучні заяви у пресі щодо його майбутнього викликають стурбованість клієнтів, зазначає Фрідман, тому він вирішив проінформувати про бачення акціонерами ситуації.
  • Акціонери висловили готовність добровільного фінансування – докапіталізації банку на $1 млрд, і в жовтні в Брюсселі заплановано зустрічі представників банку з регуляторними органами Євросоюзу, йдеться в листі.
  • Потреба в докапіталізації неминуче постане перед усією банківською системою, вважає Фрідман, і питання лише – чиїм коштом це буде зроблено: приватних інвесторів чи держави.
  • Акціонери банку ніколи не ототожнювали інвестиції в капітал банку зі зняттям персональних санкцій, запевняє Фрідман, проте в Україні, на його думку, інформацію було викривлено.
  • Якщо уряд України або Нацбанк ухвалить рішення про передачу банку державі чи іншим акціонерам, Фрідман і партнери готові безоплатно передати акції банку, не оскаржуватимуть це рішення в судах та зроблять усе можливе, щоб перехідний період минув безшовно й непомітно для клієнтів, запевняє автор листа.
  • За 20 років роботи банку акціонери інвестували в нього понад $1 млрд і не забрали жодної гривні дивідендів, нагадав Фрідман, і висловив сподівання на підтримку співробітників та клієнтів банку з боку НБУ.

Контекст:

28 лютого ЄС застосував санкції до російських бізнесменів, акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. Їм належало 32,86% та 12,4% відповідно, за даними НБУ на 1 січня 2022 року. 2 березня НБУ позбавив їх права голосу в банку та 21 квітня погодив Сімеона Дянкова на позицію довіреної особи, якій передано право голосу підсанкційних акціонерів. В НБУ неодноразово заявляли, що підстав для націоналізації банку немає.

На початку жовтня перший заступник голови фінкомітету Верховної Ради Ярослав Железняк повідомив про ухвалення парламентом Закону №8069 щодо особливості виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану. За цим Законом, Мінфін за пропозицією НБУ може брати участь у виведенні з ринку системно важливого банку через зарахування його до неплатоспроможних, без докапіталізації з боку держави й деномінації Фондом гарантування акцій такого банку. Замість обміну вкладів на акції з подальшим їх викупом державою припиняються зобов’язання банку перед власниками істотної участі з подальшим зарахуванням коштів у дохід банку та на збільшення капіталу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні