Категорія
Новини
Дата

НБУ позбавив права голосу акціонерів «Альфа-Банку» Фрідмана та Авена. Банк шукає довірену особу

Нацбанк України позбавив акціонерів «Альфа-Банку» (Україна) Михайла Фрідмана та Пьотра Авена права голосу у банку. Про це пише «Економічна правда» із посиланням на джерела у банківській системі. Інформацію підтвердили два співрозмовники Forbes у Нацбанку. Наразі «Альфа-Банк» шукає довірену особу.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • НБУ визнав бізнесменів Фрідмана та Авена, такими, що втратили бездоганну ділову репутацію.
  • Регулятор позбавив власника 12,4% акцій «Альфа-Банку» Авена та власника 32,86% акцій банку Фрідмана прав голосу в акціонерному товаристві.
  • Дане рішення комітет з нагляду НБУ ухвалив ще 2 березня. Крім цього, заблоковані права голосу юридичних осіб-акціонерів «Альфа-Банку», зокрема, Ей-Бі-Ейч Холдінгс СА (26% акцій) та Ей-Бі-Ейч Юкрейн Лімітед (19,2%).
  • Відповідно до законодавства, регулятор має призначити довірену особу, якій передається право голосу щодо відповідних акцій та право брати участь в управлінні банком, нагадали в НБУ.
  • Також Фрідману і Авено заборонено продавати/передавати акції банку. Термін — півроку.
  • Доповнено. Відповідно до законодавства, «Альфа-Банк Україна» має узгодити з НБУ довірену особу, якій передається право голосу щодо акцій підсанкційних акціонерів та право будь-яким чином брати участь в управлінні банком. Наразі йде процес узгодження та розгляду кандидатур на роль довіреної особи, повідомили у ЕП банку.

Контекст

28 лютого ЄС застосував санкції до деяких російських бізнесменів. Оголошені санкції по відношенню до акціонерів «Альфа Банку» Фрідмана та Авена стосуються виключно приватних осіб та на бізнес «Альфа-Банку» в Україні не впливають, повідомили в прес-службі банку.

3 березня пресслужба банку заявила, що Фрідман та Авен добровільно передадуть свої частки в «Альфа-Банку» резидентам України, яких погодить Нацбанк. Фрідману належало 32,86% акцій банку, Авену – 12,4%, за даними НБУ на 1 січня 2022 року.

«Альфа-Банк» (Україна) – один з найбільших українських приватних банків (6 500 співробітників, 1,5 млн клієнтів) з міжнародним капіталом. Належить до приватної інвестиційної холдингової компанії ABH Holdings S.A. зі штаб-квартирою у Люксембурзі. Банківська група ABHH обʼєднує у собі банківські та фінансові установи у Східній та Західній Європі, у тому числі в Нідерландах та Великобританії. Акціонери Альфа-Банку (Україна) – це ABHH (Люксембург, ЄС), головна компанія банківської групи та дочірня компанія ABHH — ABH Ukraine Limited (Кіпр, ЄС). 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні