Категорія
Новини
Дата

НБУ позбавив права голосу акціонерів «Альфа-Банку» Фрідмана та Авена. Банк шукає довірену особу

1 хв читання

Нацбанк України позбавив акціонерів «Альфа-Банку» (Україна) Михайла Фрідмана та Пьотра Авена права голосу у банку. Про це пише «Економічна правда» із посиланням на джерела у банківській системі. Інформацію підтвердили два співрозмовники Forbes у Нацбанку. Наразі «Альфа-Банк» шукає довірену особу.

Ключові факти

  • НБУ визнав бізнесменів Фрідмана та Авена, такими, що втратили бездоганну ділову репутацію.
  • Регулятор позбавив власника 12,4% акцій «Альфа-Банку» Авена та власника 32,86% акцій банку Фрідмана прав голосу в акціонерному товаристві.
  • Дане рішення комітет з нагляду НБУ ухвалив ще 2 березня. Крім цього, заблоковані права голосу юридичних осіб-акціонерів «Альфа-Банку», зокрема, Ей-Бі-Ейч Холдінгс СА (26% акцій) та Ей-Бі-Ейч Юкрейн Лімітед (19,2%).
  • Відповідно до законодавства, регулятор має призначити довірену особу, якій передається право голосу щодо відповідних акцій та право брати участь в управлінні банком, нагадали в НБУ.
  • Також Фрідману і Авено заборонено продавати/передавати акції банку. Термін — півроку.
  • Доповнено. Відповідно до законодавства, «Альфа-Банк Україна» має узгодити з НБУ довірену особу, якій передається право голосу щодо акцій підсанкційних акціонерів та право будь-яким чином брати участь в управлінні банком. Наразі йде процес узгодження та розгляду кандидатур на роль довіреної особи, повідомили у ЕП банку.

Контекст

28 лютого ЄС застосував санкції до деяких російських бізнесменів. Оголошені санкції по відношенню до акціонерів «Альфа Банку» Фрідмана та Авена стосуються виключно приватних осіб та на бізнес «Альфа-Банку» в Україні не впливають, повідомили в прес-службі банку.

3 березня пресслужба банку заявила, що Фрідман та Авен добровільно передадуть свої частки в «Альфа-Банку» резидентам України, яких погодить Нацбанк. Фрідману належало 32,86% акцій банку, Авену – 12,4%, за даними НБУ на 1 січня 2022 року.

«Альфа-Банк» (Україна) – один з найбільших українських приватних банків (6 500 співробітників, 1,5 млн клієнтів) з міжнародним капіталом. Належить до приватної інвестиційної холдингової компанії ABH Holdings S.A. зі штаб-квартирою у Люксембурзі. Банківська група ABHH обʼєднує у собі банківські та фінансові установи у Східній та Західній Європі, у тому числі в Нідерландах та Великобританії. Акціонери Альфа-Банку (Україна) – це ABHH (Люксембург, ЄС), головна компанія банківської групи та дочірня компанія ABHH — ABH Ukraine Limited (Кіпр, ЄС). 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні