Категорія
Новини
Дата

«Альфа-Банк» погодив з НБУ довірену особу. Права за акціями Фрідмана й Авена передадуть болгарському економісту

«Альфа-Банк» погодив з НБУ кандидатуру Сімеона Дянкова на позицію довіреної особи, якій буде передано право голосу за акціями підсанкційних акціонерів банку Михайла Фрідмана й Петра Авена, йдеться у повідомленні банку.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У межах повноважень та законодавства Дянков може брати участь в управлінні банком, сказано у заяві.
  • За погодженням із НБУ, він діятиме в межах питань загальних зборів. Повноваження довіреної особи включають участь у загальних зборах, розгляд звіту наглядової ради банку.
  • Призначення Дянкова – важливий крок до вирішення репутаційних викликів, які виникли в «Альфа-Банку» та до виконання вимог українського законодавства, прокоментував голова наглядової ради банку Роман Шпек.

Сімеон Дянков – болгарський економіст, державний діяч – колишній міністр фінансів та віцепремʼєр уряду Болгарії (липень 2009 – березень 2013 року). Наразі обіймає посади виконавчого директора Групи з фінансових ринків Лондонської школи економіки та технічного радника Європейської комісії. Дянков має 19-річний досвід роботи у Світовому банку, де займався країнами з перехідними економіками. Раніше працював головою наглядової ради ЄБРР. Опублікував понад 70 наукових статей, отримав докторський ступінь з економіки в Мічиганському Університеті (США).

Контекст

28 лютого ЄС застосував санкції до російських бізнесменів, акціонерів «Альфа Банку» Михайла Фрідмана та Петра Авена. У банку заявили, що Фрідман та Авен добровільно передадуть свої частки резидентам України, яких погодить НБУ. Фрідману належало 32,86% акцій банку, Авену – 12,4%, за даними НБУ на 1 січня 2022 року.

2 березня НБУ позбавив Фрідмана та Авена права голосу у банку. Відповідно до законодавства, «Альфа-Банк Україна» має узгодити з НБУ довірену особу, якій передається право голосу щодо акцій підсанкційних акціонерів та право будь-яким чином брати участь в управлінні банком.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні