Категорія
Новини
Дата

«Гаманець Путіна» Ролдугін вивів мільйони доларів за кордон. У Швейцарії розпочався суд над чотирма банкірами

Чотверо банкірів постали перед швейцарським судом за звинуваченнями в пособництві музиканту Сергію Ролдугіну, який вивів за кордон десятки мільйонів франків, що можуть належати російському диктатору Володимиру Путіну, пише The Guardian.

"Гаманець Путіна" Сергій Ролдугін /Getty Images

Сергій Ролдугін Фото Getty Images

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Чоловіків, які обіймали високі посади у швейцарському відділенні російського Газпромбанку, звинувачують у допомозі Сергію Ролдугіну – близькому другу російського президента, якого називають «гаманцем Путіна», – перевести мільйони франків через рахунки в швейцарських банках в обхід усіх перевірок.
  • Неназвані чоловіки – троє росіян і один громадянин Швейцарії – постали в окружному суді Цюріха в середу. Вони відкидають звинувачення.
  • Повідомляється, що Ролдугін, хрещений батько старшої доньки Путіна, Марії, розмістив $50 млн на швейцарських рахунках між 2014-м і 2016-м роками без достовірних пояснень щодо того, звідки взялися ці гроші. 
  • Також він нібито планував переказувати понад $10 млн на рік на швейцарські рахунки через складну мережу підставних компаній.
  • Швейцарська прокуратура заявила суду, що банкіри не зробили достатньо, щоб встановити особу справжнього власника коштів.
  • Ролдугін був офіційним власником двох рахунків, відкритих у Газпромбанку в Швейцарії в 2014 році. Проте доказів походження коштів Ролдугіна не було.
  • В обвинувальному акті йдеться: «Загальновідомо, що … Путін офіційно має дохід лише в 100 000 швейцарських франків і не є багатим, але насправді має величезні активи, якими керують наближені до нього особи… Задекларовані активи взагалі жодним чином не були підтверджені, як особисті активи Ролдугіна».

Контекст

З 2022 року Ролдугін перебуває під санкціями ЄС. Брюссель вважає, що музикант має щонайменше пʼять офшорних компаній, і є частиною фінансової схеми Путіна. Крім того, віолончеліст під обмеженнями у Швейцарії, Канаді, США, Великій Британії та інших країн.

Раніше в Кремлі відкинули будь-які припущення про те, що кошти Ролдугіна повʼязані з Путіним, як антиросійську «путінофобію». Фінанси Путіна є надбанням громадськості, заявили в Кремлі, нібито Путін регулярно декларує свої активи та зарплату.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні