Категорія
Новини
Дата

«Гаманець Путіна» Ролдугін вивів мільйони доларів за кордон. У Швейцарії розпочався суд над чотирма банкірами

1 хв читання

Чотверо банкірів постали перед швейцарським судом за звинуваченнями в пособництві музиканту Сергію Ролдугіну, який вивів за кордон десятки мільйонів франків, що можуть належати російському диктатору Володимиру Путіну, пише The Guardian.

"Гаманець Путіна" Сергій Ролдугін /Getty Images

Сергій Ролдугін Фото Getty Images

Ключові факти

  • Чоловіків, які обіймали високі посади у швейцарському відділенні російського Газпромбанку, звинувачують у допомозі Сергію Ролдугіну – близькому другу російського президента, якого називають «гаманцем Путіна», – перевести мільйони франків через рахунки в швейцарських банках в обхід усіх перевірок.
  • Неназвані чоловіки – троє росіян і один громадянин Швейцарії – постали в окружному суді Цюріха в середу. Вони відкидають звинувачення.
  • Повідомляється, що Ролдугін, хрещений батько старшої доньки Путіна, Марії, розмістив $50 млн на швейцарських рахунках між 2014-м і 2016-м роками без достовірних пояснень щодо того, звідки взялися ці гроші. 
  • Також він нібито планував переказувати понад $10 млн на рік на швейцарські рахунки через складну мережу підставних компаній.
  • Швейцарська прокуратура заявила суду, що банкіри не зробили достатньо, щоб встановити особу справжнього власника коштів.
  • Ролдугін був офіційним власником двох рахунків, відкритих у Газпромбанку в Швейцарії в 2014 році. Проте доказів походження коштів Ролдугіна не було.
  • В обвинувальному акті йдеться: «Загальновідомо, що … Путін офіційно має дохід лише в 100 000 швейцарських франків і не є багатим, але насправді має величезні активи, якими керують наближені до нього особи… Задекларовані активи взагалі жодним чином не були підтверджені, як особисті активи Ролдугіна».

Контекст

З 2022 року Ролдугін перебуває під санкціями ЄС. Брюссель вважає, що музикант має щонайменше пʼять офшорних компаній, і є частиною фінансової схеми Путіна. Крім того, віолончеліст під обмеженнями у Швейцарії, Канаді, США, Великій Британії та інших країн.

Раніше в Кремлі відкинули будь-які припущення про те, що кошти Ролдугіна повʼязані з Путіним, як антиросійську «путінофобію». Фінанси Путіна є надбанням громадськості, заявили в Кремлі, нібито Путін регулярно декларує свої активи та зарплату.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні