Покласти у спецфонд чи повернути РФ після мирної угоди. В ЄС обговорять долю конфіскованих російських активів /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Покласти у спецфонд чи повернути РФ після мирної угоди. В ЄС обговорять долю конфіскованих російських активів

Shutterstock

Президент Європейської ради Шарль Мішель закликав продовжити переговори про використання конфіскованих активів російського центрального банку на суму $300 млрд для відновлення України, оскільки масштаби руйнувань зростають, пише Financial Times. Раніше Європейська комісія запропонувала перевести активи у фонд, де ними можна було б керувати задля отримання прибутку.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Шарль Мішель, який представляє 27 національних лідерів блоку, сказав, що хотів би вивчити ідею активного управління замороженими активами центробанку РФ для отримання прибутку, який потім можна було б спрямувати на відбудову. «Це питання справедливості та чесності, – сказав Мішель в інтервʼю Financial Times. – Це має бути зроблено відповідно до правових принципів».
  • Мішель сказав, що очікує, що лідери ЄС «нададуть певного імпульсу» дискусіям. Він додав, що, незважаючи на юридичні перешкоди для конфіскації активів, існує «серйозна політична зацікавленість у тому, щоб досягти прогресу в цьому питанні та вирішити його».
  • Наприкінці минулого року Європейська комісія висунула ідею про переведення заморожених активів російської держави у фонд, де ними можна було б активно керувати задля отримання прибутку для фінансування відновлення України.
  • Брюссель припустив, що базові активи не конфісковуватимуться безповоротно відповідно до плану, а будуть повернуті російській державі, якщо вдасться підписати мирну угоду.
  • Заклики Мішеля лунають на тлі скептицизму деяких держав-членів ЄС щодо сумісності конфіскації активів із верховенством закону та попередження про те, що будь-які дії необхідно ретельно координувати між союзниками. Деякі чиновники стверджують, що це може створити ризикований прецедент, порушуючи питання про статус безпечних активів валютних резервів. Це також може вимагати нового законодавства у юрисдикціях, які беруть участь у заморожуванні активів, включаючи США.
  • Переговори про державні активи супроводжуються спробами комісії полегшити арешт активів російських олігархів, які під санкціями. Ключовим елементом є забезпечення того, щоб ухилення від санкцій вважалося злочином у ЄС, що спрощує конфіскацію базових активів.

Контекст

ЄС та його союзники заморозили валютні резерви на сотні мільярдів доларів, розміщені на закордонних рахунках російського центрального банку на початку війни. Згодом Москва заявила, що санкції заблокували близько $300 млрд із її валютних резервів.

Офіційні особи з усього ЄС та його інституцій, зокрема Жозеп Боррель, його високопоставлений дипломат, згодом висунули ідею конфіскувати ці активи для використання у відновленні зруйнованої інфраструктури України. За останніми даними, 27 країн ЄС повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Європейської комісії, майже кожна країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів, €212 000 та €147 000 – відповідно.

Вартість реконструкції та відновлення в Україні у вересні минулого року оцінювалася Україною, Брюсселем та Світовим банком майже у $350 млрд. Необхідна сума з того часу тільки збільшилася, оскільки щотижневі ракетні та безпілотні атаки Росії завдавали шкоди критично важливій цивільній інфраструктурі, такій як електростанції й житлові будинки.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні