США вперше передадуть гроші російського олігарха Україні. /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

США вперше передадуть гроші російського олігарха Україні. Як це може розпочати цикл конфіскацій активів Росії

США вперше передадуть гроші російського олігарха Україні. Фото Shutterstock

США вперше реалізували передачу доходів з конфіскованого майна російського олігарха (Костянтина Малофєєва) на відновлення України. Цінність цього прецеденту – у повноті циклу: від законодавчих змін до передачі коштів. Чи готові долучитися інші країни

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Збитки від російської агресії в Україні сягають $700 млрд, війна триває – сума збільшується. Проти Росії запроваджено найбільшу кількість санкцій у світі, заморожено активи на понад $400 млрд – це і резерви російського Центробанку, і майно пов’язаних із режимом приватних осіб: нерухомість, автомобілі, яхти, предмети розкоші, гроші.

Поки міжнародні організації формують механізм компенсацій, потерпілі шукають захисту в судах. За минулий рік суди України винесли кілька десятків рішень у справах проти Росії про відшкодування реальних збитків й упущеної вигоди юридичним особам, матеріальної та моральної шкоди фізичним особам.

Оскільки Росія не має наміру добровільно виконувати українські рішення, необхідні додаткові інструменти, які забезпечуватимуть їх примусове виконання. Зокрема, у країнах – членах ЄС, США, інших державах, де є російські активи.

США вперше санкціонували передачу активів російських олігархів Україні

Наприкінці 2022-го Конгрес США ухвалив, а Джо Байден підписав Закон про державний бюджет США на 2023 рік. Він включає право генерального прокурора передавати державному секретарю доходи від будь-якого конфіскованого до/на 1 травня 2025 року майна для надання допомоги Україні з усунення шкоди, завданої Росією.

На початку 2023-го генпрокурор США санкціонував першу в історії передачу російських активів Україні – $5,4 млн російського бізнесмена Малофєєва (власника телеканалу «Царьград ТВ», що фінансував сепаратистів у Криму) передадуть на відновлення України. До санкційного списку Малофєєв був включений у 2014-му, кошти з його банківського рахунку конфісковані у 2022 році через його спробу перевести їх на рахунок ділового партнера у США. На самого олігарха чекає відповідальність за порушення санкцій.

Рішення прокурора про направлення коштів на відновлення України схвалив окружний суддя федерального суду Манхеттена (Нью-Йорк) Пол Гардеф.

Це стало можливим і завдяки роботі KleptoCapture – органу, створеного генпрокурором США при Міністерстві юстиції. Він займається розшуком активів російських олігархів, пов’язаних з агресією та злочинним режимом, виявляє випадки ухилення від санкцій та забезпечує конфіскацію.

Отже, США не тільки проявили готовність, а й реалізували передачу доходів з конфіскованого майна російського олігарха на відновлення України. Практична цінність прецеденту – у повноті циклу: від законодавчих змін до передачі коштів. 

Чи готові інші країни до аналогічних кроків

Канада була першою країною, яка на рівні законодавства закріпила можливість передачі санкційних російських активів Україні. Однак правозастосування затягнулося: ні заморожених активів, ні доходів з їх реалізації Канада за 2022 рік Україні не передала. 

Інші держави досі не мають законодавства, яке дозволяло би здійснювати такі заходи щодо російських активів.

Проте для збору, обміну інформацією про застосування санкцій, заморожування активів та їх конфіскацію створено багатосторонню групу «Російська еліта, поплічники та олігархи» (REPO), що складається із США, Австралії, Канади, Німеччини, Франції, Італії, Японії, Великої Британії та Єврокомісії.

За 100 днів REPO встигла:

• заблокувати або заморозити активи підсанкційних росіян на фінансових рахунках і економічних ресурсах на суму понад $30 млрд;

• заблокувати активи російського Центрального банку на близько $300 млрд;

• затримати та заморозити яхти й інші судна, що належать, утримуються або контролюються росіянами, які перебувають під санкціями: Amadea (повʼязують із російським олігархом Сулейманом Керімовим), Tango (з Віктором Вексельбергом), Amore Vero (з Ігорем Сечиним), Rahil (з Аркадієм Ротенбергом) та Phi;

• заарештувати і заморозити елітну нерухомість підсанкційних росіян;

• обмежити доступ Росії до світової фінансової системи, що ускладнило закупівлю технологій, необхідних для ведення війни в Україні.

Серед планів REPO: продовження економічної ізоляції Росії та обмеження доступу підсанкційних росіян до міжнародної фінансової системи, відслідковування санкційних активів і контроль за тим, аби росіяни не підривали заходи, запроваджені членами REPO.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні