Категорія
Новини
Дата

Газові сховища ЄС заповнені на 99%, європейські компанії закачують газ в ПСГ України – FT

Газові сховища Європи заповнені майже на 99% напередодні зими. Це змушує енергетичні компанії ЄС зберігати надлишкові запаси в Україні напередодні піку попиту в зимові місяці, пише The Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними Gas Infrastructure Europe, сховища ЄС заповнені майже на 99%, що вище за плани Брюсселя мати заповненість на 90% до листопада.
  • Це робить ЄС менш вразливим до енергетичного шоку, хоча і не гарантує того, що Європа матиме достатньо енергоносіїв для проходження зими, йдеться у матеріалі.
  • «Ризик нестачі газу в Європі цієї зими невеликий, якщо не трапиться якихось великих незапланованих перебоїв у постачанні або тривалих, сильних холодів, які обрушаться на Європу та Азію одночасно, – прогнозують в профільному агентстві Argus. – Європа запаслася настільки добре, наскільки це можливо».
  • Оскільки газові сховища ЄС практично заповнені, європейські енергетичні компанії почали звертатися до України, де розташовані найбільші ПСГ в Європі. У результаті обсяги газу, що зберігається в Україні, досягли найбільшого рівня з довоєнного часу, зазначає видання.
  • Деякі компанії навіть платять за послуги танкерів із СПГ, щоб ті тимчасово виконували роль плавучих газових сховищ.
  • Зокрема, ПСГ Великої Британії заповнені на 95%, але загальний обсяг резервуарів у країні набагато менший, ніж у більшості європейських країн.
  • Новини про європейські запаси газу та прогнози погоди, що обіцяють тепло найближчими тижнями, обвалили ціни на газ у Європі. У вівторок, 31 жовтня, ціни впали на цілих 10%.

Контекст

Україна стала альтернативою зберіганню газу, попри воєнні ризики. Серед стимулів – дешеві тарифи на зберігання і звільнення від митних зборів на три роки, що дозволяє легко реімпортувати газ в ЄС.

За даними «Нафтогазу», наразі в українських сховищах знаходиться понад 2 млрд куб. м газу, що належить ЄС.

У червні стало відомо, що європейські чиновники обмірковують, чи підтримувати звʼязок із Більче-Волицько-Угерським підземним газосховищем та іншими обʼєктами, розкиданими по всій Україні, в яких може зберігатися газ, коли взимку попит і ціни на паливо підскочать. Газосховища України розташовані у відносній безпеці на глибині 2 км під землею та вміщують понад 30 млрд кубометрів.

Оператор «Укртрансгаз» надає третину цих площ, що еквівалентно приблизно 10% потреб ЄС у четвертому кварталі минулого року.

Більче-Волицько-Угерське сховище здатне зберігати вчетверо більше природного газу, ніж найбільше сховище в Німеччині, і легко підключається до енергосистем блоку завдяки багаторічній ролі України як транзитного маршруту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні