Категорія
Новини
Дата

У ЄС розглядають можливість зберігання газу в українських ПСГ – Bloomberg

Європейські чиновники обмірковують, чи підтримувати звʼязок із Більче-Волицько-Угерським підземним газосховищем та іншими обʼєктами, розкиданими по всій Україні, в яких може зберігатися газ, коли взимку попит і ціни на паливо підскочать, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зберігання життєво важливого палива у країні, яка воює, може здатися шаленою ідеєю, але вона є досить привабливою, оскільки обʼєкти знаходяться далеко від лінії фронту, щоб вважатися безпечними, і деякі трейдери поділяють думку, що ризик того вартий.
  • «Українське сховище може допомогти збалансувати попит і пропозицію у другій половині літа 2023 року, враховуючи відмінний звʼязок із газовими ринками ЄС», – йдеться у заяві німецької комунальної компанії RWE AG, яка в минулому використовувала українське сховище.
  • У той час як європейські енергетичні компанії зберігали газ в Україні до вторгнення Росії в лютому 2022 року, постачання газу до країни, що бере участь у бойових діях, зазвичай було б нечуваним.
  • Газосховища України розташовані у відносній безпеці на глибині 2 км під землею та вміщують понад 30 млрд кубометрів. Оператор «Укртрансгаз» надає третину цих площ, що еквівалентно приблизно 10% потреб ЄС у четвертому кварталі минулого року. «Укртрансгаз» працює над впровадженням гарантій обслуговування для зниження повʼязаних із війною ризиків, прагнучи стати «банком сили для Європи», йдеться у відповіді компанії на питання Bloomberg, там додали, що попит перевершив її початкові очікування.
У ЄС розглядають можливість зберігання газу в українських ПСГ – Bloomberg /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • «Український ринок пропонує зберігання за фіксованою ставкою, що робить зберігання газу в Україні дуже привабливим і конкурентоспроможним варіантом», – сказав Марко Заальфранк, голова відділу торгових операцій у континентальній Європі у швейцарській Axpo. Швейцарський трейдер Axpo зберігав запаси газу в Україні до війни й готовий зробити це знову, але він уважно стежить за розвитком подій, і державні гарантії матимуть ключове значення.
  • Оскільки страхова галузь уникає України, рівень готовності трейдерів накопичувати газ в Україні залежить від ціноутворення та від того, чи готовий ЄС надати підтримку, переговори продовжуються.
  • Європейська комісія – виконавчий орган блоку – «вивчає, чи можуть і яким чином гарантії, що видаються державними установами, сприяти відкриттю доступу до сховищ природного газу в Україні», – заявив представник Єврокомісії Тім Макфі минулого тижня.

Контекст

Сховища в ЄС вже наближаються до повного завантаження – зараз вони заповнені більш ніж на 70%, тож зберігання палива в Україні може запобігти надлишку найближчими місяцями.

Більче-Волицько-Угерське сховище здатне зберігати вчетверо більше природного газу, ніж найбільше сховище в Німеччині, і легко підключається до енергосистем блоку завдяки багаторічній ролі України як транзитного маршруту. 

Щоб зробити зберігання газу в Україні раціональним, ціни мають впасти досить низько, аби виправдати витрати. ЄС також, ймовірно, доведеться втрутитися, щоб забезпечити захист від потенційних втрат, повʼязаних із війною.

Ініціатива є частиною зусиль щодо запобігання паніці, яка призвела до рекордних цін і державного втручання минулого року. За даними аналітичного центру Bruegel, щоб захистити компанії та споживачів, уряди ЄС виділили €646 млрд на допомогу, і вони навряд чи можуть дозволити собі повторення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні