Категорія
Новини
Дата

У ЄС розглядають можливість зберігання газу в українських ПСГ – Bloomberg

2 хв читання

Європейські чиновники обмірковують, чи підтримувати звʼязок із Більче-Волицько-Угерським підземним газосховищем та іншими обʼєктами, розкиданими по всій Україні, в яких може зберігатися газ, коли взимку попит і ціни на паливо підскочать, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Зберігання життєво важливого палива у країні, яка воює, може здатися шаленою ідеєю, але вона є досить привабливою, оскільки обʼєкти знаходяться далеко від лінії фронту, щоб вважатися безпечними, і деякі трейдери поділяють думку, що ризик того вартий.
  • «Українське сховище може допомогти збалансувати попит і пропозицію у другій половині літа 2023 року, враховуючи відмінний звʼязок із газовими ринками ЄС», – йдеться у заяві німецької комунальної компанії RWE AG, яка в минулому використовувала українське сховище.
  • У той час як європейські енергетичні компанії зберігали газ в Україні до вторгнення Росії в лютому 2022 року, постачання газу до країни, що бере участь у бойових діях, зазвичай було б нечуваним.
  • Газосховища України розташовані у відносній безпеці на глибині 2 км під землею та вміщують понад 30 млрд кубометрів. Оператор «Укртрансгаз» надає третину цих площ, що еквівалентно приблизно 10% потреб ЄС у четвертому кварталі минулого року. «Укртрансгаз» працює над впровадженням гарантій обслуговування для зниження повʼязаних із війною ризиків, прагнучи стати «банком сили для Європи», йдеться у відповіді компанії на питання Bloomberg, там додали, що попит перевершив її початкові очікування.
У ЄС розглядають можливість зберігання газу в українських ПСГ – Bloomberg /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • «Український ринок пропонує зберігання за фіксованою ставкою, що робить зберігання газу в Україні дуже привабливим і конкурентоспроможним варіантом», – сказав Марко Заальфранк, голова відділу торгових операцій у континентальній Європі у швейцарській Axpo. Швейцарський трейдер Axpo зберігав запаси газу в Україні до війни й готовий зробити це знову, але він уважно стежить за розвитком подій, і державні гарантії матимуть ключове значення.
  • Оскільки страхова галузь уникає України, рівень готовності трейдерів накопичувати газ в Україні залежить від ціноутворення та від того, чи готовий ЄС надати підтримку, переговори продовжуються.
  • Європейська комісія – виконавчий орган блоку – «вивчає, чи можуть і яким чином гарантії, що видаються державними установами, сприяти відкриттю доступу до сховищ природного газу в Україні», – заявив представник Єврокомісії Тім Макфі минулого тижня.

Контекст

Сховища в ЄС вже наближаються до повного завантаження – зараз вони заповнені більш ніж на 70%, тож зберігання палива в Україні може запобігти надлишку найближчими місяцями.

Більче-Волицько-Угерське сховище здатне зберігати вчетверо більше природного газу, ніж найбільше сховище в Німеччині, і легко підключається до енергосистем блоку завдяки багаторічній ролі України як транзитного маршруту. 

Щоб зробити зберігання газу в Україні раціональним, ціни мають впасти досить низько, аби виправдати витрати. ЄС також, ймовірно, доведеться втрутитися, щоб забезпечити захист від потенційних втрат, повʼязаних із війною.

Ініціатива є частиною зусиль щодо запобігання паніці, яка призвела до рекордних цін і державного втручання минулого року. За даними аналітичного центру Bruegel, щоб захистити компанії та споживачів, уряди ЄС виділили €646 млрд на допомогу, і вони навряд чи можуть дозволити собі повторення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні