Категорія
Новини
Дата

Україна достроково закачала в підземні сховища необхідні на зиму 14,7 млрд кубометрів газу

Загальний обсяг природного газу в підземних сховищах (ПСГ) сягнув 14,7 млрд кубометрів. План із досягнення балансу природного газу в сховищах, необхідного для проходження опалювального сезону, вдалося виконати достроково, йдеться в повідомленні пресслужби Міненерго.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти  

  • Міністр енергетики України Герман Галущенко, зокрема, відзначив ефективну роботу групи «Нафтогаз».
  • «Накопичення газу в наших сховищах із випередженням графіка – важливий внесок у забезпечення енергетичної безпеки країни», – заявив міністр.
  • Голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов повідомив, що компанія продовжує нарощувати видобуток і закачку газу у ПСГ.
  • За його словами, за 2023 рік група запустила в роботу 54 нові свердловини, наростивши добовий видобуток по країні до 52,7 млн кубометрів газу на добу.

Контекст 

Повномасштабна війна зруйнувала значну частину промисловості, тому попит на газ в Україні, за оцінкою Міненерго, знизився принаймні на третину. До великої війни річне споживання було на рівні 30 млрд кубів, у 2022 році – близько 21–22 млрд кубів на рік, каже Володимир Омельченко, директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова.

Цьогоріч споживання газу починає збільшуватись, свідчить презентація керівника «Нафтогазу» Олексія Чернишова для народних депутатів. Зростання в другому кварталі – плюс 13% порівняно з минулим роком, у липні – на 46% більше. «Зросло використання газу для виробництва електрики», – пояснив він.

Теплові електростанції і ТЕЦ цьогоріч використають 2,4 млрд кубів газу, очікує Чернишов. Насправді потрібно у півтора раза більше, 3,8 млрд кубів газу, каже Forbes топменеджер державної енергетичної компанії на умовах анонімності через чутливість питання. Більше про це читайте у редакційному матеріалі Forbes.

Українська газова інфраструктура готова працювати без транзиту російського газу. Таку незалежну технічну оцінку надано міжнародною експертною групою. Відповідний звіт опубліковано на вебсайті USAID Проєкт енергетичної безпеки.

Експертна оцінка базується на даних, отриманих після проведення моделювання роботи ГТС та ПСГ за потенційними сценаріями у разі атак ворога на газову інфраструктуру, інших надзвичайних ситуацій та зупинки транзиту російського газу, зазначається у пресрелізі.

В Міненерго заявили, що перевірка технічних умов експлуатації під час стрес-тесту підтвердила надійність транспортування та зберігання газу навіть в умовах військового ризику та пошкодження основних активів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні