Категорія
Новини
Дата

«Газпром» без попередження різко збільшив тиск на вході в українську ГТС після заяви про скорочення постачання «Північним потоком»

Оператор ГТС України 25 липня зафіксував різке підвищення тиску на магістральному газопроводі «Уренгой-Помари-Ужгород» на ділянці держкордон РФ – Україна. Зміна тиску відбулась без попередження зі сторони «Газпрому», повідомила пресслужба компанії. Перед цим російський монополіст заявив про скорочення постачання газу «Північним потоком» до 20% від потужності.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ОГТСУ поінформував «Газпром», що несвоєчасна подача інформації про переключення і зміну режимів може призвести до позаштатних ситуацій на магістральному газопроводі. Українська компанія нагадала про необхідність узгодження дій згідно чинної міжоператорської угоди.
  • «Несвоєчасне інформування Оператора несе потенційні ризики для штатної роботи української ГТС. Особливо небезпечним такий крок виглядає для Європи, після того, як «Газпром» знову зменшив транзит через «Північний потік» до 33 млн куб. м на добу», – наголосив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Контекст

Напередодні «Газпром» повідомив, що виводить з експлуатації ще один газотурбінний двигун для «Північного потоку». З 27 липня добовий обсяг прокачування газу становитиме 33 млн кубометрів, що становить всього 20% від загальної потужності газопроводу.

Уряд Німеччини заявив, що не бачить технічних причин для таких дій. «За нашою інформацією, технічних причин для скорочення поставок немає», – заявили в Мінекономіки країни.

На цьому тлі ціна газу в Європі, за даними біржі ICE Futures, різко зросла до $1860 за тисячу кубометрів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні