Категорія
Новини
Дата

«Газпром» платить менше, ніж зобов'язаний за контрактом. Це може стати приводом для арбітражу — Вітренко

1 хв читання

НАК «Нафтогаз України» може подати до арбітражного суду позов на російський «Газпром», бо компанія платить менше законтрактованої суми. Це може також спричинити відновлення позову на $12 млрд, від якого компанія відмовилася у 2019 році. Про це в коментарі CNBC сказав очільник «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Ключові факти

  • «У нас контракт на умовах «качай-або-плати». Якщо вони не платитимуть, ми підемо в арбітраж. І до речі, виглядає так, що ми таки підемо в арбітраж, бо вони зараз платять менше, ніж зобовʼязані за контрактом. Вони кажуть, що не використовують цю точку входу («Сохранівка»), але ми запропонували альтернативу», – розказав Вітренко.
  • Росія аргументує неповну оплату тим, що «Сохранівка» недоступна для транзиту. Україна запропонувала «Газпрому» перенести усі потужності з «Сохранівки» на «Суджу», однак «Газпром» ігнорує цю пропозицію.
  • За його словами, існує порядок вирішення спорів між компаніями й спочатку «Нафтогаз» намагатиметься розвʼязати питання у досудовому порядку, однак якщо «Газпром» не погодиться, до «Нафтогаз» звернеться до міжнародного арбітражу.
  • «Це відкриє скриньку Пандори, оскільки ми можемо претендувати на понад $12 млрд неотриманих доходів, які ми вирішили не вимагати через мирову угоду з Міллєром у 2019 році», — зазначив Вітренко.

Контекст

10 травня «Оператор ГТС» заявив, що через втручання окупантів у роботу своїх об’єктів у зоні бойових дій припинить прийом газу з Росії у фізичній точці з’єднання «Сохранівка», яка забезпечує близько третини транзиту російського газу в ЄС. При цьому Оператор ГТС вказував на можливість тимчасово перенести транзит газу з цієї точки на точку входу «Суджа».

Представник «Газпрому» Сергій Купріянов повідомив журналістам, що компанія здійснює подачу російського газу для транзиту через територію України в обсязі, підтвердженому українською стороною через «Суджу», – 50,6 млн куб. м на 12 травня. Водночас заявку на точку входу «Сохранівка» було відхилено.

Водночас у «Газпромі» заявили, що не вважають втрату «Оператором ГТС України» контролю над своїми об’єктами у зоні бойових дій підставою для оголошення форс-мажору і не буде перенаправляти обсяги газу на інший маршрут, запропонований українською стороною.

Пізніше «Оператор ГТС» повідомив, що «Газпром» взагалі припинив подачу газу через захоплену окупаційними військами ГВС «Сохранівка».

Як повідомляв у 2018 році Вітренко, якщо «Газпром» відмовиться від транзиту газу через територію України після 2019 року Стокгольмський арбітраж може стягнути з компанії близько $12 млрд. За його словами, ця сума — компенсація за знецінення української ГТС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні