Категорія
Новини
Дата

Генсек НАТО прибув до Києва. Столтенберг і Зеленський обговорили фронт, підготовку до саміту й кроки України до членства

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Києві. Вони обговорили шляхи відбиття російської агресії та подальшу взаємодію України з НАТО. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Офісу президента.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зеленський зазначив, що зараз російська армія намагається скористатися ситуацією, коли Україна очікує постачання від партнерів, передусім від США. 
  • Оперативність у постачанні буквально означає стабілізацію фронту, наголосив він на спільній пресконференції з генсеком НАТО. «Артилерія 155-го калібру, далекобійна зброя та ППО, передусім системи «Петріот». Це те, що є в партнерів, і те, що має зараз працювати тут, в Україні, для знищення російських терористичних амбіцій», – заявив президент. 
  • Столтенберг і Зеленський також обговорили підготовку до саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні в липні. «Саме там вирішиться, чи буде у ворога Альянсу можливість накладати вето на посилення НАТО. І це вирішується саме в питанні щодо України. Україна заслуговує на запрошення до НАТО», – наголосив президент України.
  • Вони також обговорювали ідею генсека про створення спецфонду НАТО для підтримки України обсягом $100 млрд терміном на пʼять років. 
  • «У союзників дійсно є можливість втілити в життя таку ініціативу. Для нас дуже важливі деталі. Важливо, щоб це було не за рахунок двосторонніх обсягів, які відзначені нашими угодами про гарантії безпеки», – наголосив Зеленський.
  • Зі свого боку Столтенберг зазначив, що країни – члени НАТО посилюють власне оборонне виробництво та працюють над спільним виробництвом з Україною. 
  • Крім того, він заявив, що очікує нових оголошень від союзників щодо постачань систем ППО в Україну, однак, на його думку, акцент варто зробити на американських системах Patriot.
  • «Україна стане членом НАТО. Робота, яку ми зараз здійснюємо, ставить вас на незворотний шлях до членства в Альянсі. Коли настане відповідний момент, Україна зможе стати членом НАТО негайно. З нетерпінням чекаю на той день, коли український прапор замайорить біля штаб-квартири НАТО», – запевнив генсек Альянсу.
  • Однак Столтенберг зазначив, що не варто розраховувати, що Україна отримає запрошення в Альянс у Вашингтоні.

Контекст

Це вже третій візит Єнса Столтенберга в Україну від початку повномасштабного російського вторгнення. До цього генсек НАТО приїздив до України у квітні та вересні 2023 року.

Раніше стало відомо, що Столтенберг пропонує створити для України фонд допомоги на суму $100 млрд протягом пʼяти років. У рамках пакету НАТО може також взяти на себе оперативні обовʼязки Контактної групи оборони України, яку очолює США і яка координує постачання зброї в Україну приблизно 50 країнами, кажуть джерела Bloomberg. Під керівництвом верховного головнокомандувача НАТО генерала Кріса Каволі такий крок міг би захистити структуру від будь-яких політичних змін, які можуть статися після виборів у листопаді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні