Категорія
Новини
Дата

НАТО може створити пʼятирічний фонд допомоги Україні на $100 млрд – Bloomberg

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити для України фонд допомоги на суму $100 млрд протягом пʼяти років, пише Bloomberg. Пропозиція потребує схвалення 32 членів альянсу.

Ключові факти

  • За словами джерел, союзники все ще обговорюють пропозицію Столтенберга, у тому числі питання про те, чи включати двосторонню допомогу Україні в загальну суму. 
  • У рамках пакету НАТО може також взяти на себе оперативні обовʼязки Контактної групи оборони України, яку очолює США і яка координує постачання зброї в Україну приблизно 50 країнами, кажуть джерела. Під керівництвом верховного головнокомандувача НАТО генерала Кріса Каволі такий крок міг би захистити структуру від будь-яких політичних змін, які можуть статися після виборів у листопаді.
  • Перспектива повернення Дональда Трампа викликала активізацію розмов серед союзників про те, що Європі слід зробити, щоб гарантувати, що США інвестуватимуть у трансатлантичну безпеку. Це також викликало стурбованість серед європейських чиновників тим, що Трамп може припинити американську допомогу Україні.
  • Якщо союзники підтримають пропозицію Столтенберга, крок НАТО взяти на себе активнішу роль у допомозі Україні ознаменує зміну парадигми військового альянсу, який раніше дистанціювався від цих зусиль, щоб уникнути потенційного втягування у ширшу війну з Росією.
  • Міністри закордонних справ країн НАТО проведуть зустрічі у Брюсселі у середу та четвер. Крім підтримки України, міністри, ймовірно, також обговорять, хто стане наступником Столтенберга, коли його термін повноважень закінчиться у жовтні.

Контекст

Вже протягом кількох місяців республіканці та демократи в Конгресі США обговорюють запит президента Джо Байдена про виділення мільярдів доларів допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню. Республіканці наполягають на нових політичних рішеннях для мексиканського кордону, ставлячи під сумнів подальшу підтримку України.

Постачання артилерійських запасів США призупинено, оскільки пакет підтримки України на суму $60 млрд застряг у Палаті представників США, що покладає на Європу відповідальність за поповнення дефіциту. ЄС поставив за мету відправити в Україну 1 млн снарядів до березня цього року із запасів, виробництва та закордонних закупівель, але, найімовірніше, досягне лише половини цього показника.

У лютому європейські столиці намагалися зібрати $1,5 млрд у вигляді екстреного фінансування, щоб закупити для України артилерійські снаряди за межами ЄС. Чехія очолила цю ініціативу, яка є фактично запасним планом для озброєння України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні