Категорія
Новини
Дата

Генштаб написав, що контролюватиме переміщення чоловіків по Україні. Але, схоже, передумав

Генеральний штаб ЗСУ розробив Порядок надання дозволу на виїзд за межі місця проживання чи перебування військовозобовʼязаних громадян з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час, повідомила пресслужба Генштабу. Пізніше там пояснили, що норма стосується випадків, коли військовозобовʼязаний змінює місце проживання (реєстрації). Сам Головнокомандувач ЗСУ наголосив, що «жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Для впорядкування обліку переміщених осіб Генштаб ЗСУ розробив Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку, на виїзд за межі місця проживання. 
  • Дозвіл видається від 30 діб до року залежно від категорії субʼєкта. 
  • Також розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю.
  • Доповнено. Військовозобовʼязані можуть пересуватися Україною без отримання відповідних дозволів. Однак у разі зміни місця свого проживання вони повинні звернутися до відповідних органів, повідомила в коментарі РБК-Україна координатор руху адвокатів Збройних сил України Євгенія Рябека.
  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що призовники та військовозобов’язані, які планують виїзд за межі своїх районів та областей, у воєнний час мають брати дозволи у територіальних центрах комплектування.
  • «Шановні громадяни – призовники та військовозобов’язані! Нагадую, триває війна. Ви потрібні своїй державі! Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК», – йдеться у повідомленні. 
  • Залужний наголосив, що «жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося».

Контекст

Закон «Про військовий обов’язок і військову службу» від 1992 року містить норму про те, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Також військовозобовʼязані не можуть виїжджати за кордон під час війни за низкою винятків. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні