Фото: Nord Stream 2/Axel Schmidt
Категорія
Новини
Дата

Німеччина раптово зупинила сертифікацію «Північного потоку – 2». Що це означає для «Газпрому»

Фото: Nord Stream 2/Axel Schmidt

На тлі енергетичної кризи в Європі Німеччина призупинила сертифікацію «Північного потоку – 2» терміном до шести тижнів. Через новину ціни на газ злетіли майже на 10% – до $1046 за 1000 кубометрів. Чому трубопровід не сертифікують і що буде далі

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Німецьке Федеральне мережеве агентство призупинило сертифікацію російського газопроводу «Північний потік – 2» за два місяці після її старту. Трубопровід, який належить «Газпрому» і зʼєднує дном Балтійського моря Росію та Німеччину в обхід України, не може запрацювати без цієї процедури.

У чому причина? Німецькі закони. Штаб-квартира компанії-оператора газопроводу Nord Stream 2 AG знаходиться у місті Цуг, Швейцарія, а для сертифікації вона має бути зареєстрована у Німеччині.

Щоб вирішити це юридичне питання, Nord Stream 2 AG вже вирішила відкрити в Німеччині дочірню компанію. Вона керуватиме виключно тією частиною трубопроводу, яка знаходиться у німецьких водах – близько 32 км. Унаслідок Німеччина сертифікує лише цю маленьку ділянку. Протяжність усього газопроводу – 1234 км.

Німеччина заморозить процес сертифікації доти, доки основні активи та кадрові ресурси не будуть передані дочірній компанії. На це може піти чотири-шість тижнів, але на загальних термінах це не позначиться, заявило «Інтерфаксу» німецьке дипломатичне джерело на правах анонімності.

Таке рішення – юридичний трюк і не відповідає «ні духу, ні букві» європейського законодавства, вважає голова «Нафтогазу України» Юрій Вітренко. «Це глузування з європейських правил», – пише у Facebook Вітренко.

«Газпром» навряд чи не знав про необхідність реструктуризації оператора газопроводу, щоб відповідати вимогам німецького законодавства, пише у Facebook колишній голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв. За його словами, російському газовому монополісту вигідно створювати напругу на енергетичному ринку ЄС. «Їм просто подобається, коли ціна газу тримається вище за $1000 за 1000 кубометрів з перспективою подальшого збільшення до $1500–2000, – каже Коболєв. – Подобається не лише тому, що вони більше заробляють, а й тому, що вони здобули реальний шанс реваншу у газовій війні з Україною».

Усього на сертифікацію німецькому регулятору відводиться чотири місяці. Потім проєкт рішення має бути переданий Європейській комісії, яка матиме від двох до чотирьох місяців на ухвалення остаточного рішення. Виходячи з цих термінів, газопровід зможе запрацювати не раніше березня 2022 року.

День тому, 15 листопада, Федеральне мережеве агентство Німеччини задовольнило заявки «Нафтогазу» та «Оператора ГТС України» на участь у процесі сертифікації «Північного потоку – 2». Вітренко заявив, що Україна доведе регулятору, що сертифікувати газогін неможливо без його відповідності до європейських законів. Один із аргументів: «Північний потік – 2» залежить від «Газпрому» і не забезпечує доступу інших замовників до транспортування газу через газопровід, як того вимагає законодавство.

Україна побоюється запуску нового газопроводу. Сьогодні частина російського газу потрапляє до Європи через Україну, «Північний потік – 2» позбавить Москву цієї залежності. У 2020 році, наприклад, Київ отримав $1,6 млрд за транзит газу при ВВП близько $150 млрд. Поточна транзитна угода між Росією та Україною, за якою «Газпром» щороку транспортує не менше 40 млрд кубометрів на рік через Україну, завершується у 2024 році.

«Північний потік – 2» доповнить газогін «Північний потік – 1», що вже діє з 2012 року. Кожен постачатиме 55 млрд кубометрів газу – понад чверть усього експорту російського газу до Європи.

Проєкт належить «Газпрому», але у ньому беруть участь і європейські компанії. Вони розпочали будівництво газогону у2018 році. Вартість проєкту $10,5 млрд. Німеччина підтримує проєкт, бо з ним зможе отримувати дешевий газ із Росії та заробляти на транзиті ті гроші, які зараз отримує за транзит Україна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні