Фото пресцентр nord-stream.com
Категорія
Новини
Дата

Почалося? «Газпром» заповнює газом «Північний потік — 2». Що це означає і як вплине на світові ціни на газ

Фото пресцентр nord-stream.com

«Газпром» почав заповнювати газом трубопровід «Північний потік — 2», що з'єднує на дні Балтійського моря Росію і Німеччину в обхід України. Що це означає і як вплине на поточні аномальні ціни на газ

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Через чотири місяці після завершення будівництва першої гілки «Північного потоку — 2» (з двох), компанія-оператор Nord Stream 2 AG 4 жовтня почала заповнювати її газом. Як тільки обсягу й тиску буде достатньо, оператор почне тестувати трубопровід. Цього ж дня Датське енергетичне агентство заявило, що Nord Stream 2 AG виконав всі умови для введення першої гілки газопроводу в експлуатацію.

На тлі цих новин ціни на газ впали зі $1200 до $1120, але потім знову відкотилися до рівня вище $1200 за 1000 кубометрів. Зазвичай газ на початку осені коштує $150-300, а не $1200. У аномального подорожчання кілька причин: постпандемічний сплеск споживання газу в Азії, низькі запаси в європейських сховищах після холодної зими, скорочення поставок газу з Росії до Європи і збільшення попиту на газ економік, які відмовляються від вугілля. Експерти прогнозують, що ціни можуть знизитися хоча б частково, як тільки Росія налагодить поставки газу до Європи зокрема через «Північний Потік — 2».

Однак до закінчення сертифікації російського газопроводу й початку комерційних поставок ціни на газ не знизяться, говорить Валентин Землянський, експерт з енергетики. Для повноцінних поставок Федеральне мережеве агентство Німеччини та Єврокомісія мають сертифікувати трубопровід. За словами Дмитра Марунича, експерта з енергетики, заповнення газом першої гілки — підготовча робота до її випробувань. «Без повноцінних поставок газу «Північний потік — 2» ніяк не вплине на ринок», — говорить Марунич.

Скільки триватиме сертифікація? Точної відповіді немає. Землянський і Марунич стверджують, що на повноцінний запуск знадобиться 6-8 місяців. Однак Олексій Оржель, ексміністр енергетики, припускає, що трубопровід може почати працювати вже з 1 січня. «На тлі світової енергетичної кризи, рекордного зростання цін на енергоресурси, ситуація для «Газпрому» зараз складається позитивно — опозиції «Північному потоку — 2» в Європі не буде», — говорить Оржель. Уряди європейських країн, які були проти газопроводу, зараз перебувають під тиском своїх внутрішніх споживачів через рекордну вартість газу на біржах. Якщо «Газпром» запропонує їм ціни нижче спотових — вони підуть на поступки, вважає Оржель.

Україна тим часом побоюється запуску нового газопроводу. Сьогодні частина російського газу потрапляє до Європи через Україну, «Північний потік — 2» позбавить Москву від цієї залежності. У 2020 році, наприклад, Київ отримав $1,6 млрд за транзит газу, коли ВВП було близько $150 млрд. Поточна транзитна угода між Росією і Україною, за яким «Газпром» щороку транспортує не менше 40 млрд кубометрів на рік через Україну, закінчується у 2024 році.

«Північний потік — 2» доповнить вже діючий із 2012 року газопровід «Північний потік — 1». Кожен буде поставляти 55 млрд кубометрів газу — понад чверть всього експорту російського газу до Європи. Проєкт належить «Газпрому», але в ньому беруть участь і європейські компанії. Вони почали будівництво газопроводу в 2018 році. Вартість проєкту $10,5 млрд. Німеччина підтримує проєкт, тому що з ним зможе отримувати дешевий газ із Росії і заробляти на транзиті ті гроші, які зараз отримує за транзит Україна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні