Категорія
Компанії
Дата

Global Spirits відкликав ліцензію на виробництво алкоголю в Росії. Що відбувається з українським бізнесом сім’ї Черняк

Холдинг Global Spirits відкликав ліцензію на виробництво алкоголю в Росії. Сім’я Черняк планує частково перенести бізнес до Західної України

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

24 лютого холдинг Global Spirits (найбільш відома торгова марка «Хортиця») відкликав ліцензію на виробництво та дистрибуцію продукції на ринку Росії. Про це вказується в повідомленні компанії. На підприємстві пояснили, що це звʼязано з військовою агресією. Також у компанії додають, що постачання продукції до Росії припинили ще 2014 року.

Крім того, Global Spirits зупинив роботу Запорізького лікеро-горілчаного заводу «Хортиця» через заборону на продаж алкоголю на внутрішньому ринку, розповів Forbes член наглядової ради Олександр Черняк (син Євгена Черняка). За його словами, інше підприємство Global Spirits, Одеський коньячний завод, поступово відновлює виробництво після зупинки через війну. «Одеський коньячний завод отримав замовлення із закордону. Вже поїхали перші машини за кордон», — каже Олександр Черняк.

Щоб підтримувати на мінімально необхідному технологічному рівні виробництво, працює інше підприємство, яким володіє сім’я Черняків, — Запорізький завод кольорових металів. Це підприємство виробляє кабельну продукцію. «Ми хочемо скористатися пропозицією уряду щодо перенесення виробництва кабельної продукції до Західної України. Розглядаємо майданчики для переносу декількох ліній виробництва кабельної продукції до Тернополя або Кам’янець-Подільського», — розповідає Олександр Черняк.

Запорізький завод кольорових металів має замовлення іноземних покупців кабельної продукції, проте підприємство не може її відвантажити через дефіцит водіїв, які готові їхати до Запоріжжя за товаром. «Якщо перенесемо, то відновимо експорт продукції. Іноземні покупці дають добру ціну на наш товар, готові давати передоплату, підтримують нас», — каже Олександр Черняк. Він додав, що Global Spirits також розглядає можливість перенесення декількох ліній запорізького заводу «Хортиця» до західної України.

Крім того, продовжує працювати ще один бізнес сім’ї Черняк – мережа супермаркетів «Економ+», які знаходяться в Запорізькій, Київській, Житомирській, Полтавській, Черкаській, Харківській областях. «Продукти всі є на прилавках. Намагаємося не піднімати ціни. Працюємо там, де немає обстрілів і немає загрози життю співробітників», — каже Олександр Черняк.

Зараз Євген та Олександр Черняки займаються організацією гуманітарної допомоги з Польщі, Австрії, Чехії для України. В планах на березень – придбання і доставка 400 тон гуманітарної допомоги.

Раніше інший український виробник алкогольних напоїв Nemiroff повідомив, що з 26 лютого його завод не працює, а з 1 березня скасована ліцензія на розлив продукції в країні-агресорі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні