Глобальна Shell за період 2022-2023 років наростила частку в українській дочці до 97,4% – розʼяснення компанії  /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Глобальна Shell за період 2022-2023 років наростила частку в українській дочці до 97,4% – розʼяснення компанії 

Getty Images

Глобальна компанія Shell у два етапи наростила частку акцій компанії-власника АЗС Shell в Україні до 97,4% у 2022-2023 роках. Shell надала Forbes підтвердження – рішення торгової палати суду Амстердама.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Shell Nederland з 2007-го володіла 51% дочки в Україні. Решта компанії належала «Альянс Ойл Україна». Бенефіціарний власник ТОВ «Альянс Холдинг» – нідерландська компанія «Цицерон Холдинг Б.В», за даними YouControl. 
  • Shell у 2022 році ініціювала перед торговою палатою суду Амстердама докапіталізацію української дочки. Суд дозволив це зробити у грудні 2022-го.
  • У результаті випуску акцій загальною ціною $12,7 млн частка Shell зросла з 51% до 71%.
  • Після оцінки вартості компанії, яку провела KPMG, у червні 2023 року торгова палата суду Амстердама дозволила випустити додаткові акції, що дозволило збільшити частку Shell до 97,4%.
  • «На даний момент Shell володіє 97,4% акцій дочки», – повідомила Forbes пресслужба Shell.
Глобальна Shell за період 2022-2023 років наростила частку в українській дочці до 97,4% – розʼяснення компанії  /Фото 1

Рішення торгової палати суду Амстердама про випуск додаткових акцій для Shell, щоб збільшити частку до 97,4%

Контекст

Нідерландська Shell Mobility увійшла на український ринок 2007-го.

З 2007 року власник мережі Shell в Україні – ТОВ «Альянс Холдинг». Це було спільне підприємство, 51% якого належало Shell, 49% – «Альянс Ойл Україна».

«Альянс Ойл Україна» була дочірньою структурою «Незалежної нафтогазової компанії» («ННК») росіянина Едуарда Худайнатова, повідомляє директор компанії «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

З початком війни у 2014-го власник російської частки 49% змінився, сказав аналітик «НафтоРинку» Олександр Сіренко. «Відбулися кадрові перестановки, але мережа продовжила працювати», – додав він.

Мін’юст 4 жовтня 2023 року звернувся до Вищого антикорупційного суду з позовом проти підсанкційного росіянина Едуарда Худайнатова. Мета – націоналізувати його українські активи. У переліку – компанія, яка управляє мережею заправок Shell. В Україні 131 автозаправка Shell у 20 областях, там працює приблизно 1600 осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні