Заправка Glusco /Glusco Україна
Категорія
Компанії
Дата

Раптове розлучення. АРМА забрало у держкомпанії пов’язану з Медведчуком мережу Glusco. Тепер заправки можуть дістатися іншій держкомпанії

Уряд шукатиме для близько сотні заправок Glusco нового управителя Фото Glusco Україна

«Нафтогаз» встиг покерувати мережею заправок Glusco, яку повʼязують із Віктором Медведчуком, 14 місяців. АРМА раптово розірвало угоду і планує передати заправки іншому управителю. Єдина проблема – за законом агентство може передати ці заправки лише іншій державній компанії. Серед держкомпаній власні мережі мають лише «Укрнафта» й «Укргазвидобування», дочірні компанії «Нафтогазу».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними корупційним шляхом (АРМА), 3 серпня розірвало договори з «Нафтогаз Ойл Трейдинг», дочірньою компанією «Нафтогазу», про управління заправками арештованої мережі Glusco.

Офіційна причина розірвання угоди – «Нафтогаз» не впорався з управлінням заправок, маніпулював звітністю і не сплачував достатньо за управління активами. «Перевірка підтвердила, що управитель систематично надавав недостовірну інформацію про доходи, які отримував від використання автозаправок і нафтобаз», – йдеться в релізі АРМА.  

«Нафтогаз» нібито звітував лише про дохід 27 АЗС, тоді як управляв мережею з 68 комплексів. Крім того, за даними агентства, дохід «Нафтогаз» отримував лише від оренди заправок, а не від їх основного виду діяльності – продажу пального й інших товарів. 

«У підсумку за понад рік діяльності управителя державний бюджет отримав від управління десятками АЗС трохи більше ніж 1,5 млн грн доходу», – йдеться в повідомленні АРМА.

Зі свого боку «Нафтогаз Ойл Трейдинг» на своїй сторінці у Facebook стверджує, що 1,55 млн грн компанія виплатила авансом, хоча мала сплатити кошти за управління активами лише в кінці 2023-го. Крім цього, з серпня 2022 року і до липня 2023-го компанія сплатила 289 млн грн податків. За цей час «Нафтогаз» відновив роботу 81 заправки мережі та нафтобазу, у що було інвестовано 60 млн грн.

«Нафтогаз Ойл Трейдинг» ефективно та прозоро управляє мережею АЗС Glusco, а дії АРМА щодо припинення договорів управління вважає неправомірними», – заявив директор компанії Володимир Бичков. Компанія готує звернення до уряду щодо незаконності розірвання договорів, додав він.

«Нафтогаз» отримав мережу з купою боргів і закинутими заправками, підтверджує директор компанії «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн. «Відновлення мережі йшло за кошти «Нафтогазу», – додає він.

Натомість АРМА не погоджувало інвестиції для розвитку мережі, казав Forbes голова правління «Нафтогазу України» Олексій Чернишов у березні 2023-го. «Заправки передані «Нафтогазу» виключно в оперативне управління. Це обмежує наші можливості щодо інвестування», – говорив він. 

Як «Нафтогаз» отримав мережу Glusco

У травні 2022-го уряд передав «Нафтогазу» понад 100 заправок і чотири нафтобази Glusco, які були заарештовані у червні 2021 року. На той момент мережею володів ізраїльський бізнесмен Нісан Моїсеєв, якого розслідування «Радіо Свобода» пов’язує з Віктором Медведчуком.

У грудні 2021 року Glusco оголосила, що мережу придбав грецький бізнесмен Дімітріос Аніфантакіс, пізніше – громадянин Кіпру Александрос Александру

Скільки коштує Glusco? На кінець 2021-го – до $35 млн – так оцінював мережу Дмитро Леушкін, власник мережі АЗС Prime. За його словами, заправки коштують не дорожче $300 000 за штуку, а нафтобази – ще $1–2 млн. Директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн давав мінімум удвічі більше – тільки заправки коштують понад $70 млн. «У них непогані станції», – пояснював він.

Кому можуть дістатися заправки Glusco

Кабмін може ухвалити рішення про нового управителя мережі протягом місяця, каже Forbes колишній член уряду на умовах анонімності, бо на нинішній посаді не уповноважений коментувати це питання.

Хто стане наступним управителем? Ст. 21-1 закону про АРМА вносить обмеження: це може бути лише державна компанія, наголошує колишній урядовець. Серед держкомпаній власні мережі мають тільки «Укрнафта» й «Укргазвидобування», дочірні компанії «Нафтогазу». 

Найбільше шансів у «Укрнафти». Ця компанія має впізнаваний бренд, а маркетингові бюджети дозволять розвивати мережу, впевнений Куюн. Більшість АЗС передадуть «Укрнафті», підтверджує аналітик консалтингової компанії «НафтоРинок» Олександр Сіренко. Кабмін у травні 2023-го затвердив фінплан «Укрнафти» з 12 млрд грн чистого прибутку і 9 млрд грн інвестицій. Також уряд планує передати в управління «Укрнафти» понад 100 об’єктів мережі АЗС, які належать російській «Татнафті».

Раптове розлучення. АРМА забрало у держкомпанії пов’язану з Медведчуком мережу Glusco. Тепер заправки можуть дістатися іншій держкомпанії /Фото 1

«Укрнафта» отримає в управління тільки частину мережі, окремі заправки можуть передати паливній мережі WOG, каже Forbes джерело на ринку, не уповноважене коментувати ці питання. «Якби нам запропонували – ми б розглянули такий варіант, але жодних перемовин про передачу в управління не було», – каже Forbes керуючий директор WOG Holding BV Андрій Пивоварський.

Які заправки отримає новий управитель? «Як самостійна ця мережа недосконала, але вона має доволі хороші великі заправки», – каже Куюн. Мінус – більшість столичних заправок, тобто найбільш рентабельних, в довгостроковій оренді у приватних компаній ОККО, WOG, KLO, додає він.

Ще одна потенційна проблема заправок Glusco – суди. Навесні 2022 року мережу викупив кіпріот Александрос Александру, йдеться в його письмовому коментарі, який Forbes отримав від адвокатського об’єднання VB PARTNERS, що представляє інтереси бізнесмена. «Я продовжу захищати свої інтереси у судах. Вже подано заяву до Європейського суду з прав людини. Готується скарга в інвестиційний арбітраж», – написав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні