Категорія
Новини
Дата

Головні події п'ятої доби війни з Росією. Розслідування у Гаазі, перші переговори, заявка України на вступ до ЄС та обвал російської економіки

Україна вперше від початку війни сіла за стіл переговорів з представниками агресора, що не завадило останньому продовжити важкі обстріли українських міст. Тим часом у Києві відбулася інша історична подія – Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Україна в ЄС

Вранці 28 лютого президент Володимиh Зеленський виступив з заявою: «Ми звертаємось до Європейського союзу щодо невідкладного приєднання України за новою спеціальною процедурою. Наша мета – бути разом з усіма європейцями, і головне – бути на рівних. Я впевнений, що це можливо».

Напередодні прем’єр-міністр Словаччини Едуард Геґер запропонував застосувати особливу процедуру, яка прискорить вступ України до Євросоюзу. Україна вже направила до ЄС відповідну заявку. За інформацією The Guardian, Європарламент у вівторок ухвалить резолюцію із закликом до інституцій ЄС розпочати роботу над наданням Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.

Матеріали для Гааги

Прокуратура Міжнародного кримінального суду в Гаазі буде домагатиметься схвалення суду на початок розслідування можливих військових злочинів в Україні, пише Reuters. Поки його команда вивчатиме можливі докази. Новина зʼявилася на фоні продовження обстрілів українських міст армією Росії. Росіяни застосовували тяжке озброєння, щоб обстрілювати житлові квартали Харкова, Сум, Чернігова, Маріуполя та Охтирки, увечері до цього списку додалися Київ, Бровари, Васильків та Біла Церква.

Особливо важкі обстріли пережив Харків – місто атакували «Градами», унаслідок чого руйнувань зазнали 87 цивільних будинків. Число поранених та загиблих уточнюється. У Василькові внаслідок влучання ракети був зруйнований пʼятиповерховий гуртожиток.

Руйнування зазнали житлові будинки та інші цивільні об’єкти по всій країні. В містечку Іванків на північ від Києва згорів історико-краєзнавчий музей, унаслідок чого знищено унікальні твори художниці Марії Приймаченко (частину картин вдалося врятувати напередодні).

Загалом із початку вторгнення в Україну ворог випустив 113 ракет наземного і морського базування типу «Іскандер» та «Калібр» по мирних українських містах та селах, сказав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Через бойові дії 316 населених пунктів та 332 000 українців залишилися без світла, повідомляє Міненерго. Близько 12 000 споживачів залишилися без газу.

Постійна представниця Сполучених Штатів при ООН Лінда Томас-Грінфілд вже заявила, що російських військових притягнуть до відповідальності за вбивства людей і руйнування міст в Україні. 

Перші переговори та нові обстріли

Вранці 28 лютого на україно-білоруському кордоні відбувся перший раунд переговорів між Україною та Росією. Делегації спілкувалися близько пʼяти годин, «головний результат – переговори відбулися і сторони почули одне одного. Деякий прогрес може бути досягнутий найближчими днями», – заявив член російської переговорної групи Леонід Слуцький.

Наразі сторони повернулися до своїх столиць для консультацій. Переговори з росіянами йдуть важко, зазначив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк. «На жаль, вони все ще дуже необʼєктивно дивляться на запущені ними ж руйнівні процеси».

Переговорний процес продовжиться за кілька днів. Орієнтовне місце – польско-білоруський кордон.

Щойно учасники розʼїхались, російська армія продовжила масовані обстріли української території. Ракетних атак зазнали Київ, Бровари, Біла Церква та Васильків.

На фронті чекають Білорусь, Путін грається «червоною кнопкою»

У понеділок очільник Міноборони Росії Сергій Шойгу відзвітував перед Володимиром Путіним про приведення у стан підвищеного бойового чергування російських сил стратегічного стримування, до складу яких входить ядерна зброя. У відповідь на це Пентагон зазначив, що здатен захистити себе та союзників від подібної загрози.

Словесна агресія росіян фактично до всіх західних країн мало вплинула на розвиток подій у боях за українські міста. Тривають бої за Маріуполь та все ще безрезультатні спроби загарбників зайти у Київ із заходу та півдня.

На пʼятий день здебільшого невдалого просування (приклад одного з розгромів: артилерією та ударами «Байрактарів» під Лебедином було знищено 96 ворожих танків, 20 градів, вісім бензовозів, а також позиції «Градів». Це була заправна база ворога) загарбники змінили тактику. За даними Генштабу ЗСУ, командири російських тактичних груп отримали наказ про знищення вишок мобільного зв’язку по ходу просування вглиб території України. Також зафіксовані випадки, коли противник вивішує білий прапор на своїй техніці нібито для того, щоб здатись. Та після наближення до українських позицій, окупанти починають відкривати вогонь на ураження.

Ймовірно, найближчим часом станеться давно очікувана українською армією подія: у війну з Україною може вступити і Білорусь. За даними українського Генштабу, окремі підрозділи зі складу найбільш боєздатних з’єднань ЗС Білорусі вже розпочали переміщення до державного кордону України на Волинському напрямку. Як і раніше, територія Білорусі продовжує використовуватись для здійснення бойових вильотів ворожої авіації, ракетних обстрілів та базування армії Росії, країни-загарбника.

Інша знакова новина – Зеленський підписав указ про безвізовий режим для іноземних добровольців. Він діятиме з 1 березня і до кінця воєнного стану. 

Військовослужбовців РФ Україна закликає здаватися. Міністр оборони Олексій Рєзніков заявив, що український уряд гарантує таким росіянам амністію та компенсацію в 5 млн рублів. «Для тих, хто продовжить поводитися як окупант, – пощади не буде», – написав він у Twitter.

Крах економіки РФ

28 лютого Путін підписав указ про спеціальні економічні заходи «у звʼязку з недружніми діями США та іноземних держав, що приєдналися до них». Нові обмеження стосуються виведення капіталу: з 1 березня забороняються валютні операції, повʼязані з наданням резидентами на користь нерезидентів іноземної валюти за договорами позики; з 1 березня резидентам Росії забороняється зараховувати валюту на свої рахунки (вклади) у банках за межами Росії. Фактично це означає дефолт за зовнішніми запозиченнями.

Цього ж дня Центробанк Росії підвищив облікову ставку з 9,5% до 20% та ввів вимогу 80% обов’язкового продажу валютної виручки експортерів. Так російська влада намагається стримати обвал економіки, викликаний санкціями.

Старт торгів на Лондонській біржі 28 лютого став обвальним для акцій російських компаній. Масштаби падіння: «Новатек» – 54%, «Роснефть» – 45,51%, X5 Group – 36,25%, «Сургутнафтогаз» – 19%, Evraz – 18%, «Полюс» – 17%, повідомляють в РБК. У Сбербанку і TKS Group котирування за день впали більше ніж на 70%. А якщо порівнювати з довоєнним станом, то Сбербанк на іноземних біржових майданчиках обвалився у сім разів, «Газпром» – майже втричі. Російський ЦБ вирішив не відкривати торги на Московській біржі. 

28 лютого російський рубль офіційно впав майже на 30% до долара. Зранку у понеділок він торгувався у коридорі 100–119 руб/$. Проте у касах банків ціна купівлі пробила 150–190 руб/$.

Західні країни продовжують санкційний тиск на Росію через напад на Україну. Глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс анонсувала новий пакет антиросійських санкцій, які зачеплять фінансовий сектор та експорт високотехнологічних технологій, пише The Guardian.

Під санкції ЄС вже потрапили прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, голова «Роснафти» Ігор Сечін, російський мільярдер та засновник «USM Holdings» Алішер Усманов, голова ради директорів Альфа-банку Петро Авен, голова наглядової ради «Альфа-Груп» Михайло Фрідман, телеведучі та журналісти Аркадій Мамонтов, Антон Красовський, Роман Бабаян, Ольга Скабеєва, Тигран Кеосаян, а також віолончеліст Сергій Ролдугін.

Міністр транспорту Об’єднаного Королівства Грант Шаппс закликав британські порти не впускати російські судна до себе. Канада першою у світі ввела заборону на імпорт російської нафти, а платіжна система Mastercard – відключила підсанкційні російські банки. НБУ звернувся до послів країн G7 та керівників центробанків цих країн, європейських банків, а також представників Western Union з проханням зупинити постачання до російських та білоруських банків готівкової іноземної валюти, повідомляє пресслужба Нацбанку. 

До санкцій, зокрема особисто проти президента РФ Путіна, премʼєра Мішустіна та глави МЗС Лаврова, приєдналися навіть Швейцарія. Країна вперше скасовує нейтралітет, чого не було навіть під час Другої світової війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні