Категорія
Картина дня
Дата

Держава пропустила нове покоління, люди захворіли на патерналізм, а говорити з натовпом неможливо. Що думає посол Казахстану в Україні про протести у його країні

Дархан Калєтаєв, посол Республіки Казахстан в Україні

Дархан Калєтаєв, посол Республіки Казахстан в Україні

Forbes попросив прокоментувати протести в Казахстані Дархана Калетаєва – посла Республіки в Україні. Посол, звичайно, змушений бути толерантним до влади та акуратний у висловлюваннях. Але в листуванні він підкреслив, що коментує ситуацію як експерт. Нам його погляд на події видається гідним уваги. Найближчим часом ми намагатимемося поспілкуватися із представником опозиції.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У чому причина того, що відбувається? Підвищення на автогаз — тригер, а глибші причини?

Державний апарат, особливо на місцях, виявився не готовим до розуміння того, що відбувається. Світ змінюється, і ми вже живемо в новій реальності. За 30 років із здобуття Незалежності виросло вже два покоління з абсолютно новою свідомістю, в якій немає перегородок, які є у поколінь радянського періоду. Нині ринкові цінності та люди прагнуть побудувати свій добробут.

Також суспільство перебувало у стресовому стані — вже майже два роки воно живе під тиском ковідної загрози і вона не дає розслаблятися. У пандемічний період сильно відбилися інфляція, слабкість медицини та освіти, соціальна сфера.

Ще роки економічного зростання, коли були високі сировинні котирування, окрім світлої сторони, мали й темний бік. Благополучне життя пожвавило застарілі хвороби — особливо патерналізм. Виникло хибне уявлення, що добробут породжується нафтовими доходами. Якщо їх розподілити, то одразу суспільство житиме добре.

Усі ці системні проблеми відіграли свою роль у нинішніх подіях.

Яка ситуація на вечір 5 січня? Що контролює влада?

2-3 січня масові події починалися на хвилі патріотичної романтики, а вже 4-5 січня ми побачили заворушення та розгул натовпу, який не має моральних зачепів.

Зараз бачимо лише ескалацію напруженості. При цьому локальний конфлікт у Жанаозені перекинувся на центральне місто Алмати і пішов смугою обласними центрами. Зачепило навіть відносно спокійні аграрні північні регіони. Це означає, що протести мають не казахський, націоналістичний характер, а соціальний. У Казахстані немає етнічної напруги.

Влада не вживає крайніх заходів насильства та придушення. Казахстан узяв на себе низку міжнародних зобовʼязань у галузі прав людини. Тому може помилково здатись, що влада так спокійно здає будівлі. Попри все, ситуація під контролем.

Оголошено тотальне надзвичайне становище. Ключовий сигнал пролунав на засіданні Ради Безпеки, яке Касим-Жомарт Токаєв тепер очолив. Завершено період політичного транзиту. Казахстан звернувся до партнерів з ОДКБ. Кінцевий результат – це зупинити вуличну вакханалію, оскільки жертв не вдалося уникнути.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян

Про рішення ОДКБ запровадити сили до Казахстану

За заявою Президента РК Касим-Жомарта Токаєва та через загрозу національній безпеці та суверенітету Казахстану, у тому числі внаслідок зовнішнього втручання, СКБ ОДКБ відповідно до статті 4 Договору про колективну безпеку РК ухвалив рішення направити Миротворчі сили ОДКБ до Республіки Казахстан на обмежений період часу. з метою стабілізації та нормалізації обстановки в цій країні

Чому не працює інтернет, звʼязок, біржа?

Включилися алгоритми надзвичайної ситуації соціального характеру, як у період стихійного лиха. Наприклад, при штормі відключають світло та газ, щоб не допустити аварій. З наслідками ми розбиратимемося потім. Інтернет, звʼязок працюють з перебоями або вимикаються, щоб унеможливити їх використання в екстремістських цілях. Захоплення стратегічних обʼєктів створює загрозу життю та безпеці всіх людей незалежно від їхніх стосунків до причин заворушень та мітингів. Але за інформацією на вечір 5 січня звʼязок відновлено.

Чи бачите ви вплив чи участь інших країн?

Те, що відбувається в Казахстані — суто внутрішня справа країни. Наш народ має достатньо мудрості та здатності вирішувати свої конфлікти самостійно.

Казахстан завжди вибудовував миролюбну зовнішню політику і завдяки батькам-засновникам, державникам ми змогли подружитися з усіма. Багато народів вдячні Казахстану та казахам за те, що ми робили у дальній та ближній історії. Перебуваючи в серединній Євразії, ми відмовилися від ядерної зброї і вивели країну на демократичний шлях, життя за європейськими стандартами та якістю.

Як ви прогнозуєте розвиток подій?

Головне, що тепер уже всі зрозуміли, що не можна на старій арбі заїжджати у двадцять перше століття. Є прагнення жити у більш ліберальному та демократичному суспільстві. Ми повинні готувати себе до того, що доведеться вчитися захищати свою точку зору, відстоювати свої права.

Як уже заявив Президент Касим-Жомарт Токаєв, буде запропоновано програму політичних реформ. Можливе перезавантаження Парламенту, виборність акімів. Але це буде неможливо зробити і приступити доки будуть заворушення на вулицях. Ми можемо говорити з радикалами, терпимо ставиться до альтернативної думки, але не можемо терпіти тероризм. Тероризм одразу ставить людей поза конституційним полем і навіть поза казахстанським громадянством.

Потрібно сідати за стіл переговорів. З натовпом і масою неструктурованих осіб, що бігають в ейфоричному нападі — цього робити неможливо.

Які економічні наслідки можуть бути?

Зниження цін на пальне, держрегулювання окремих соціально значущих товарів, механізм банкрутства фізичних осіб – гадаю, це створює сприятливі умови для зростання оптимізму внутрішніх інвесторів. Котирування наших «блакитних фішок» на Лондонській біржі та інших просіли, але ми маємо перевагу — ресурси всі при нас. Прогнози першого кварталу можуть бути переглянуті у бік негативу. Проте Казахстан має сильну кредитну та інвестиційну історію. На Казахстан припадає приблизно половина ВВП та інвестицій, які заходили до великого регіону Центральної Азії та Кавказу. Думаю, «пружина» зростання достатньо накопичила, щоб дати новий імпульс економіці нашої країни.

Які насамперед економічні наслідки можуть бути для України?

Ми завжди виходили з принципу «спочатку економіка – потім політика». І він став фактором того, що Казахстан успішно пройшов періоди відомих революційних потрясінь в Україні, Грузії у 2004-2005 роках, подій Арабської весни. У цьому наша унікальність ми нація, яка вміє домовлятися.

У 2020 році взаємна торгівля Казахстану та України була на самому дні, становлячи близько $750 млн. Минулого року нам вдалося рвонути торгівлю, яка за неповний рік – за даними на 1 листопада, вже далеко перевищила $1 млрд. Коли всі торгові позиції зведуть ми швидше за все побачимо цифру в межах $1,2-1,3 млрд. Це, звичайно, далеко до тих показників, коли казахстансько-український торговий оборот сягав $5,3 млрд. Але, з іншого боку, ми бачимо, як ми можемо допомагати один одному. Бізнес сам пробиває собі дорогу. Ми розвинули Транскаспійський торговельний шлях. А він якраз пролягає через західні регіони, де протести цього разу розпочалися.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні