Категорія
Новини
Дата

Грецькі морські перевізники витягують РФ із зашморгу нафтового ембарго – Кулеба

У сьомому пакеті санкцій ЄС проти Росії Україна розраховує бачити повну ізоляцію агресора від світової морської торгівлі, а також повне відключення російських банків від SWIFT та ембарго на операції з російським золотом. Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтервʼю LB.ua.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Відрізання РФ від світової морської торгівлі означає насамперед неможливість операторів кораблів надавати свої танкери в розпорядження Росії, пояснив Кулеба.
  • Найбільшим постачальником танкерів для перевезення російської нафти морем є приватні грецькі компанії, зазначив міністр. 
  • «Я не звинувачую уряд Греції, але приватні грецькі компанії є найбільшими постачальниками, які, по суті, витягують Росію із зашморгу нафтового ембарго. Це факт», – наголосив Кулеба.
  • За його словами, також у сьомому пакеті санкцій Україна розраховує бачити повне відключення російських банків від SWIFT, ембарго на операції з російським золотом і персональні санкції, «щоб їм було боляче. Їм, їхнім близьким, їхнім коханкам, щоб всім-всім було боляче», – додав Кулеба.

Контекст

У травні газета Die Welt писала, що попри запроваджені санкції проти суден під російським прапором із РФ щодня морем вивозиться 4,5 млн барелів нафти на суму близько $509 млн. Експорт сирої нафти з РФ морем зберігся на довоєнному рівні насамперед через недотримання санкцій з боку Греції, зазначало видання.

Танкери, які належать грецьким судновласникам, забезпечили понад третину морських постачань нафти з РФ на експорт після початку російського військового вторгнення до України. За даними MarineTraffic, орієнтовний обсяг такої логістики сягає понад 19 млн т нафти на $16 млрд.

За даними BlackSeaNews, у середині квітня рейси з російських портів Чорного та Азовського морів здійснювали 192 танкери, 76 з яких належать власникам, зареєстрованим у Греції, 57 – російським, 11 – турецьким бізнесменам.

ЄС розробляє сьомий пакет санкцій проти РФ, повідомив минулого тижня Bloomberg. Зокрема, передбачається, що він включатиме заборону на імпорт російського золота. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні