Категорія
Новини
Дата

Група зі 130 країн світу погодилася ввести 15%-ний глобальний мінімальний податок для транснаціональних корпорацій. Деякі країни проти

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) повідомила, що група зі 130 країн, яка представляє понад 90% світового ВВП, попередньо схвалила введення глобального мінімального податку. Принципову угоду мають підписати міністри фінансів країн Великої двадцятки на зустрічі 9–10 липня у Венеції, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Очікується, що глобальний мінімальний податок у 15% принесе до $150 млрд додаткових податків щорічно.
  • Глобальний мінімальний податок покладе край практиці міжнародних корпорацій іти в низькоподаткові юрисдикції, такі як Ірландія і Британські Віргінські острови, навіть якщо їхні клієнти, операції та керівники перебувають в іншому місці, зазначає CNBC.
  • Також країни погодили правила розподілу доходів від транснаціональних компаній, таких як Facebook і Google Alphabet. Податок застосовуватиметься до компаній із рентабельністю за чистим прибутком від 10%. При цьому від 20% до 30% прибутку понад цього рівня будуть перерозподілятися для оподаткування в тих країнах, де компанії реально продають свої продукти або послуги.
  • Водночас невелика група країн ще не приєдналася до цього плану. Зокрема, Угорщина та Ірландія, які залучили в свою економіку деякі з великих підприємств світу завдяки низьким податками. Однак погодилися з умовами Індія, Китай і Туреччина, які раніше сумнівалися.
  • Для запровадження правил розподілу доходів і мінімального податку країни ще мають ухвалити закони і нормативні акти. До жовтня 2021 року планується завершення технічної роботи, а впровадити нову систему хочуть із 2023-го.

Контекст

Введення глобального корпоративного податку обговорювалося останні вісім років. Новий поштовх перемовини отримали в останні місяці після пропозицій нового президента США Джо Байдена. Міністерство фінансів США запропонувало встановити світовий податок на прибуток корпорацій не менше 15%. Це, на думку США, має забезпечити процвітання світової економіки й стимулюватиме інновації та зростання. Міністерка фінансів США Джанет Єллен зазначила, що останні 30 років країни знижують ставки корпоративного податку, аби залучити мультинаціональні корпорації, тому введення мінімальної ставки дасть змогу усунути податкову конкуренцію.

Нині американські компанії платять ставку 21% завдяки зниженню її адміністрацією експрезидента США Дональда Трампа. Раніше ставка була на рівні 35%, зазначає СNBC. За даними Tax Foundation, середня ставка корпоративного податку в світі становить близько 24%. В Європі найнижчий регіональний показник – приблизно 20%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні