Категорія
Новини
Дата

Грузія дозволила російській авіакомпанії чартерні рейси в країну

Грузинська влада дозволила російській авіакомпанії «Азимут» здійснювати чартерні рейси до країни. Про це повідомив голова Агентства цивільної авіації Грузії Гіві Давіташвілі в інтервʼю грузинському телеканалу «Імеді», пише РБК.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Дозвіл було видано сьогодні Агентством цивільної авіації Грузії. «Перший рейс буде виконано 17 травня», – сказав Давіташвілі. Він уточнив, що це чартерні рейси.
  • За його словами, загалом заявки на виконання рейсів подали пʼять авіакомпаній, зокрема Georgian Airways. 
  • Решта заявок будуть розглянуті з урахуванням «найжорсткіших» вимог до дотримання міжнародних санкцій. «Жодна з авіакомпаній, яка потрапила під санкції за чорним списком країн ЄС, жоден літак, підтримка якого припинена виробником, не виконуватиме польоти до Грузії», – наголосив Давіташвілі.

Контекст

10 травня президент країни-агресора Путін скасував візовий режим для громадян Грузії та заборону на авіаперевезення із РФ на територію Грузії.

Мінекономіки Грузії заявило, що влада країни дозволить прямі рейси російських авіакомпаній, які не потрапили під санкції.

Візовий режим між Грузією та РФ було запроваджено ще у 2000 році за рішенням російського уряду. Грузія також запровадила візовий режим для громадян Росії. Після війни 2008 року Грузія заявила про розрив дипломатичних відносин із РФ.

Заборона на авіаперевезення була запроваджена у 2019 році після масових заворушень у Тбілісі. Початковим приводом для протестів став приїзд до Грузії делегації російських депутатів для участі у генасамблеї Міжпарламентської асамблеї православʼя (МАП). Її очолював депутат Держдуми Сергій Гаврилов. Засідання проходило в будівлі парламенту Грузії, і Гаврилов зайняв місце спікера, що викликало спочатку протести грузинських депутатів, а потім і масові виступи в Тбілісі.

Як зазначає BBC, грузинський уряд протягом року був мішенню для критики як усередині країни, так і за її межами у звʼязку з його позицією щодо війни РФ проти України.

Грузія не приєдналася до санкцій проти РФ, заявляючи про небезпеку відкриття «другого фронту». Багатьом громадянам Росії, які залишили свою країну через вторгнення в Україну, грузинські прикордонники відмовляли у вʼїзді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні