Категорія
Новини
Дата

Путін скасував візи для грузинів і дозволив авіакомпаніям літати в Грузію

1 хв читання

Росія скасувала візовий режим для громадян Грузії та заборону на авіаперевезення із РФ на територію Грузії. Відповідні укази президента країни-агресора Путіна опубліковані 10 травня.

Ключові факти

  • РФ з 15 травня скасовує візовий режим для громадян Грузії, за винятком тих, хто їде до країни працювати, йдеться в документі.
  • Іншим указом Путін дозволив російським авіакомпаніям літати до Грузії. Документ скасовує дію указу від 21 червня 2019 року, яким було заборонено російським авіакомпаніям здійснювати повітряні перевезення, зокрема комерційні, громадян із території РФ на територію Грузії.

Контекст

Візовий режим між Грузією та РФ було запроваджено ще у 2000 році за рішенням російського уряду, Грузія також запровадила візовий режим для громадян Росії. Після війни 2008 року Грузія заявила про розрив дипломатичних відносин із РФ.

Заборона на авіаперевезення була запроваджена у 2019 році після масових заворушень у Тбілісі. Початковим приводом для протестів став приїзд до Грузії делегації російських депутатів для участі у генасамблеї Міжпарламентської асамблеї православʼя (МАП). Її очолював депутат Держдуми Сергій Гаврилов. Засідання проходило в будівлі парламенту Грузії, і Гаврилов зайняв місце спікера, що викликало спочатку протести грузинських депутатів, а потім і масові виступи в Тбілісі.

Як зазначає BBC, грузинський уряд протягом року був мішенню для критики як усередині країни, так і за її межами у звʼязку з його позицією щодо війни РФ проти України.

Грузія не приєдналася до санкцій проти РФ, заявляючи про небезпеку відкриття «другого фронту». Багатьом громадянам Росії, які залишили свою країну через вторгнення в Україну, грузинські прикордонники відмовляли у вʼїзді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні