Helsi сповіщатиме про запис на прийом до лікаря після скандалу з фейковими відвідуваннями /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Helsi сповіщатиме про запис на прийом до лікаря після скандалу з фейковими відвідуваннями

Колаж Анна Наконечна

Нelsi – приватний медтек-стартап, що обслуговує левову частку української медицини та належить «Київстару» – надсилатиме миттєві пуш-сповіщення про заплановані та завершені прийоми у лікарів, йдеться в релізі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Команда Нelsi закликала завантажити застосунок, щоб своєчасно отримувати інформацію про те, що відбувається з медичними даними.
  • «Якщо лікар вноситиме будь-які дані без вас – ви побачите їх у додатку і можете на це вплинути», – зазначили у Нelsi.
  • Після завантаження застосунку необхідно увімкнути сповіщення, щоб контролювати медичні записи.

Контекст

Напередодні користувачі платформи Helsi почали масово скаржитися на нібито фейкові відвідування лікарів, які з’явилися в їх облікових записах. «Віртуальні записи» – справа рук не хакерів, а медиків, які мають виключне право вносити дані в систему.

Станом на 11 травня у Helsi зареєстровано 25,2 млн українців та 33 500 активних лікарів, повідомила пресслужба компанії. Helsi заробляє на платі за підписку від лікарень, для пацієнтів сервіс безкоштовний. Кількість акаунтів із фейковими записами у Helsi не уточнюють. Із 10 користувачів, з якими поспілкувався Forbes, лише двоє виявили в особистому кабінеті візити, про які навіть не здогадувалися.

Проте проблема, вочевидь, існує роками. У розпорядженні Forbes є скріншоти з фейковими записами щонайменше за 2021-й та 2022 роки. Із квітня 2018-го в Україні стартувала медреформа, її головний принцип – «гроші йдуть за пацієнтом».Оплачує медичне обслуговування Національна служба здоров’я (НСЗУ) за спеціальною програмою медичних гарантій. Її бюджет на 2023 рік – понад 142 млрд грн. 

Вирахувати, скільки і як довго держава платила за лікування, якого ніколи не було, складно. Постанову МОЗ, що дозволяє моніторити НСЗУ, прийнято лише нещодавно Всі відвідування, за словами голови МОЗ Віктора Ляшка, потраплятимуть у спеціальну базу. Якщо на одного пацієнта припадатиме аномально багато процедур, це буде сигналом для розслідування. Коли запрацює система, міністр не уточнює.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні