Категорія
Новини
Дата

Hyundai купила Boston Dynamics за $1,1 млрд. Це вже третій власник виробника роботів за вісім років

Південнокорейська компанія Hyundai Motor придбала у SoftBank контрольний пакет акцій американської компанії Boston Dynamics, що працює в сфері робототехніки. Вартість угоди склала $1,1 млрд.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Тепер Hyundai володіє 80% акцій компанії Boston Dynamics.
  • Водночас SoftBank зберігає за собою решту 20%.
  • Угода стала ще одним кроком групи Hyundai на шляху до того, аби стати постачальником рішень для інтелектуальної мобільності. Раніше компанія інвестувала в автономне водіння, штучний інтелект, міську авіаційну мобільність та розумні фабрики.
  • За допомогою Boston Dynamics Hyundai планує створити виробничий ланцюжок у сфері робототехніки: від виробництва компонентів для роботів до інтелектуальних логістичних рішень.
  • Boston Dynamics планує продовжити розширювати продуктову лінійку і збільшити глобальні продажі.

Довідка

Boston Dynamics створили 1992 року група інженерів Массачусетського технологічного інституту. За цей час компанія розробила чотири робота – собакоподібного Spot, роботів-навантажувачів Stretch і Pick, а також робота-гуманоїда Atlas.

Першого комерційного робота-собаку Spot Boston Dynamics запустила в продаж у червні минулого року. В кінці березня було представлено робота Stretch, який вміє переміщати коробки для спрощення роботи на складі.

Контекст

Hyundai став уже третім власником Boston Dynamics за вісім років. У грудні 2013 року її купила корпорація Google. У 2017 році власницею стала японська SoftBank Group. Проте прибутку Boston Dynamics поки що не приносить. Зокрема, не справдилися надії на військові замовлення, де роботів планували задіяти як вантажоносіїв для перетятої місцевості, – «мули» від Boston Dynamics виявилися занадто гучними. Нездатність створити масовий комерційний продукт стала головною причиною продажу компанії Google. Як пише Bloomberg, техногігант щорічно вкладав у Boston Dynamics приблизно $50 млн. Після переходу останньої під управління SoftBank справи покращилися – кількість персоналу зросла до 300 осіб. Але Boston Dynamics потребує $150 млн щорічно. Торік гендиректор Boston Dynamics Роберт Плейтер в інтервʼю Venture Beat висловив сподівання, що в 2023–2024 роках компанія вийде на прибутковість.

Протягом останніх років Hyundai Motor демонструє інтерес до робототехніки. Вона заявила, що до 2025 року інвестує в роботів до $1,4 млрд, пише The Korea Economic Daily. Hyundai вже інвестувала в стартапи з виробництва автономних транспортних засобів 42dot (орієнтовно $1,84 млн) і Realtime Robotics ($11,7 млн) у 2019 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні