Категорія
Новини
Дата

Ілон Маск на тлі суперечки з OpenAI відкрив вихідний код чат-бота Grok

Компанія xAI Ілона Маска, що спеціалізується на розробці штучного інтелекту (ШІ), офіційно відкрила вихідний код своєї великої мовної моделі (LLM) Grok-1, яку називають конкурентом ChatGPT, пише The New York Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Grok розробила компанія xAI, яку Ілон Маск заснував минулого року. Хоча xAI є незалежною від X, її технологія була інтегрована в платформу соцмережі та навчається на публікаціях користувачів. Користувачі преміумакаунтів можуть ставити Grok запитання та отримувати відповіді.
  • Відкриття коду дасть можливість іншим компаніям і незалежним розробникам програмного забезпечення змінювати та повторно використовувати його під час створення власних чат-ботів та інших систем ШІ.
  • Відкривши код для використання усіма бажаючими, Маск поглибив суперечки щодо того, чи може це зробити ШІ безпечнішим, чи просто відкриє технологію для зловживань, зазначає видання. 
  • Grok-1 – базовий набір даних зі стадії попереднього навчання, що завершилася в жовтні 2023 року. Модель була додатково налаштована під конкретні завдання, такі як ведення діалогів. 

Контекст

Рішення про відкриття вихідного коду Grok послідувало за критикою Маска на адресу компанії OpenAI – розробника ChatGPT. 

Ілон Маск подав позов проти OpenAI та її гендиректора Сема Альтмана, стверджуючи, що багатомільярдний альянс виробника ChatGPT із Microsoft поставив під загрозу початкову місію стартапу щодо створення систем штучного інтелекту на благо людства.

У своєму позові Маск заявив, що троє засновників OpenAI спочатку погодилися працювати над AGI – концепцією, згідно з якою машини можуть вирішувати завдання так само, як людина, але таким чином, щоб «приносити користь людству».

«Під новим керівництвом компанія не просто розробляє, а й удосконалює штучний інтелект для максимізації прибутку Microsoft, а не на благо людства», – сказано в документі.

Мільярдер був одним із співзасновників OpenAI у 2015 році, коли вона починала як некомерційна організація, яка прагне безпечно створити «штучний загальний інтелект».

Однак Маск залишив раду директорів OpenAI через три роки, незадовго до того, як стартап створив комерційний підрозділ, через який Microsoft інвестувала близько $13 млрд. Альянс перебуває на розгляді органів із нагляду за конкуренцією у США, ЄС та Великій Британії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні