Категорія
Інновації
Дата

Велике повернення Сема Альтмана. Кадровий переворот у головній ШІ-компанії світу OpenAI виявив «дірки» в принципі управління. Тепер інвестори намагаються зробити все, щоб це не повторилося

Гендиректор OpenAI Сем Альтман. /Getty Images

Наприкінці листопада 2023-го Сем Альтман повернувся до обов'язків CEO ШІ-лабораторії OpenAI. Фото Getty Images

Після оголошення про повернення Сема Альтмана на посаду головного директора ШІ-лабораторії OpenAI, інвестори намагаються вплинути на спосіб управління компанією. Що зміниться для топової ШІ-лабораторії

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Головна ШІ-компанія OpenAI протягом 17–22 листопада тричі змінила очільника компанії. Спершу рада директорів звільнила Сема Альтмана після чотирьох років його на посаді. Через два дні – Міру Мураті, яка до цього була технічною директоркою. Врешті 22 листопада – Еммета Шира, співзасновника Twitch. 

«Я дуже задоволений цим результатом після ~72 годин дуже інтенсивної роботи», – написав Шир в X у відповідь на повернення Альтмана. Днем раніше Альтман оголосив, що приєднається до Microsoft, щоб розвивати новий ШІ-підрозділ корпорації. 

«З новою радою та підтримкою Сатьї Наделли (головного виконавчого директора Microsoft. – Ред.), я з нетерпінням чекаю повернення в OpenAI й розширення нашого міцного партнерства з Microsoft», – написав Альтман вранці 22 листопада на своїй сторінці у X.

Його повернення – результат тиску на раду директорів з боку інвесторів та бунту співробітників. Понад 90% працівників компанії погрожували приєднатися до звільненого топменеджера у техногіганті Microsoft. Вони вимагали відставки ради директорів OpenAI та повернення Альтмана на посаду. «Ваша поведінка ясно показала, що у вас немає повноважень контролювати OpenAI», – йдеться у відповідному листі, який підписали 730 із 770 співробітників. 

Разом з Альтманом у компанію повернувся співзасновник та колишній президент Грег Брокман. Він покинув компанію слідом за її гендиректором. «Ми повернемося більш сильними й єдними, ніж будь-коли», – йдеться в дописі Брокмана в X. 

Головна кадрова модифікація – оновлена рада директорів. Хто до неї увійшов і яке в них завдання? 

Нова рада

«Я глибоко шкодую про свою участь у діях ради директорів. Я ніколи не мав наміру завдати шкоди OpenAI», – написав головний вчений Ілля Суцкевер в X 20 листопада після того, як компанії загрожували масові звільнення працівників.

Суцкевер опинився в центрі скандалу зі звільненням Альтмана та Брокмана. Під час голосування ради директорів він підтримав трьох незалежних директорів, яких призначає неприбуткова організація OpenAI. Її було засновано у 2015 році для дослідження та розробки безпечного AGI, який би сприяв людству. У 2019-му OpenAI створила комерційну дочірню компанію, яка могла залучати зовнішнє фінансування для створення нових великих мовних моделей, таких як GPT-3, і, власне, заробляти гроші, випускаючи продукти на кшталт ChatGPT та OpenAI API.

Усі троє зовнішніх директорів – вчена та бізнесвумен Таша Макколі, експертка з ШІ-безпеки Хелен Тонер, гендиректор сервісу Quora Адам Дʼанджело – гаряче підтримували ідею безпечного ШІ, писав раніше в колонці для Forbes Андрій Бродецький, інвестиційний аналітик Horizon Capital. 

Корпоративна структура OpenAI.

Який вигляд має корпоративна структура ШІ-лабораторії OpenAI.

Питання безпеки використання ШІ було головним фактором у зміні керівництва OpenAI, писали The Wall Street Journal та Bloomberg із посиланням на обізнаних співрозмовників. Суцкевер не погоджувався з Альтманом щодо того, як швидко комерціалізувати генеративні продукти ШІ та які кроки потрібні для зменшення потенційної шкоди для людства.

Звільнення відбулося після внутрішніх суперечок серед співробітників про те, чи достатньо безпечно компанія розробляє штучний інтелект, писав The Information.

Ілля Суцкевер

Ілля Суцкевер

До нової ради директорів Суцкевер не увійшов. Із колишніх членів залишився лише Дʼанджело. Його не звільняли, щоб надати попередній раді певне представництво, пише The Verge з посиланням на співрозмовників. «А тепер ми всі поспимо», – написала Тонер у своєму дописі X вранці 22 листопада, натякаючи на завершення кадрового конфлікту.

До нової ради увійде колишній співвиконавчий директор Salesforce Брет Тейлор, який буде головою. А також Ларрі Саммерс, міністр фінансів США часів президента Білла Клінтона. Ймовірно, це не остаточний склад. Основне завдання оновленої ради – призначити до девʼяти нових директорів, пишуть журнал Time та вебсайт The Verge, посилаючись на інформацію від особи, знайомої з перемовинами, надану на умовах анонімності.

Чи отримає місце у раді директорів Microsoft

Цілком можливо, що до ради приєднається й сам Альтман, свідчать дані співрозмовника видання Time. Також одне або кілька місць можуть дістатися представникам Microsoft, додає анонімний інформатор видання. У 2023-му компанія Білла Гейтса стала топовим спонсором стартапу, інвестувавши в OpenAI понад $10 млрд

Колишня рада не мала у своєму складі інвесторів. До прикладу, американський мільярдер Ілон Маск залишив раду ще у 2018-му через конфлікт інтересів із Tesla. Рід Хоффман – у березні 2023 року через інші ШІ-проєкти. 

Якщо рада директорів найпопулярнішого ШІ-стартапу складається з «експертів із ШІ-безпеки», а не з інвесторів, то виникає конфлікт інтересів, писав Бродецький із Horizon Capital. 

У Microsoft кадрові зміни всередині стартапу вважають «першим важливим кроком на шляху до більш стабільного, обізнаного та ефективного управління», додає Наделла у Х. «Сем, Грег і я поговорили та погодилися, що вони мають грати ключову роль разом із керівною командою OpenAI, забезпечуючи процвітання OpenAI та розвиток її місії», – написав він. 

Інший інвестор OpenAI, венчурна фірма Thrive Capital – назвала повернення Альтмана «найкращою розв’язкою для компанії, її співробітників, тих, хто будує їхні технології, і світу в цілому», пише The Verge. «OpenAI має потенціал, щоб стати однією з найбільш результативних компаній в історії обчислювальної техніки», – заявила партнерка Thrive Capital Келлі Сімс у заяві, надісланій виданню. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні