Категорія
Новини
Дата

«Хотів повного контролю». Розробник ChatGPT відповів на позов Ілона Маска

Розробник ChatGPT компанія OpenAI спростувала заяву голови Tesla Ілона Маска про те, що стартап відмовився від своєї початкової місії з розробки штучного інтелекту «на благо людства», натомість думаючи про прибуток, пише Bloomberg

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ілон Маск хотів, щоб OpenAI обʼєдналася з Tesla, йдеться в заяві компанії. Ця пропозиція надійшла після того, як мільярдер та компанія вирішили, що наступним кроком буде створення комерційної організації в 2017 році для отримання капіталу для створення загального штучного інтелекту (AGI), заявила OpenAI.
  • З часом мільярдер захотів отримати контрольний пакет акцій, початковий контроль над радою директорів та стати гендиректором OpenAI, йдеться в коментарі. Але OpenAI та Маск не змогли домовитися про умови комерційної діяльності, бо стартап вважав, що повний контроль над фірмою – це неправильно для будь-якої людини.

Цитата

«Нам сумно, що справа дійшла до суду з тим, ким ми глибоко захоплюємося, з тим, хто надихнув нас ставити перед собою вищу мету, потім сказав нам, що ми зазнаємо невдачі, заснував конкурента, а потім подав на нас до суду, коли ми почали досягати успіху без нього», – йдеться в заяві OpenAI.

Контекст

Ілон Маск подав позов проти OpenAI та її генерального директора Сема Альтмана, стверджуючи, що багатомільярдний альянс виробника ChatGPT із Microsoft поставив під загрозу початкову місію стартапу щодо створення систем штучного інтелекту на благо людства.

У своєму позові Маск заявив, що троє засновників OpenAI спочатку погодилися працювати над AGI – концепцією, згідно з якою машини можуть вирішувати завдання так само, як людина, але таким чином, щоб «приносити користь людству».

«Під новим керівництвом компанія не просто розробляє, а й удосконалює штучний інтелект для максимізації прибутку Microsoft, а не на благо людства», – сказано в документі.

Мільярдер був одним із співзасновників OpenAI у 2015 році, коли вона починала як некомерційна організація, яка прагне безпечно створити «штучний загальний інтелект».

Однак Маск залишив раду директорів OpenAI через три роки, незадовго до того, як стартап створив комерційний підрозділ, через який Microsoft інвестувала близько $13 млрд. Альянс перебуває на розгляді органів із нагляду за конкуренцією у США, ЄС та Великій Британії.

Президент Microsoft Бред Сміт заявив, що компанії є «дуже важливими партнерами», але «Microsoft не контролює OpenAI».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні